Ένα τσίπσετ που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός southbridge (τσιπ που ελέγχουν εισόδους/εξόδους) και μιας GPU (κάρτα γραφικών) αναπτύσσει η Nvidia όπως ανακοίνωσε αναπτύσσει ένα chipset που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός southbridge και ενός επεξεργαστή γραφικών GPU, με στόχο το προϊόν να βοηθήσει τους κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος των PC και να έχουμε λεπτότερες και πιο ελαφριές συσκευές.

Η εταιρία μάλιστα βασίζει την απόφαση της και στο… δικαστήριο αφού στις ΗΠΑ η Intel έχει εις βάρος της μήνυση από την αρμόδια αρχή ( US Fair Trade Commission (FTC) για τα δικαίωματα δημιουργίας τέτοιων συνδυασμένων κυκλωμάτων από τρίτους.

Έτσι η Nvidia αναπτύσσει νέο chipset για να παρακάμψει τη νέα αρχιτεκτονική Sandy Bridge της Intel που συνδυάζει τον επεξεργαστή -CPU, και το τσίπσετ northbridge. Το μοντέλο της Nvidia αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρία, να κοστίζει  $10-15 λιγότερα από ένα στάνταρ με-GPU-ενσωματωμένη southbridge τσίπσετ και οι κατασκευαστές μηχανημάτων δεν χρειάζεται να τοποθετούν και κάρτα γραφικών στα, βασικά έστω, μηχανήματα.

Πολλαπλασιάστε αυτά τα $10 με $15 με τα χιλιάδες PC και όχι μόνο, και καταλαβαίνετε για τι ποσά μιλάμε…