Έναν… στιγμιαίο για το γραφείο…

Έναν νέο ‘μηχανισμό’ που ξεκινά να δείχνει αποτελέσματα με το που αρχίζει να πληκτρολογεί ο χρήστες μια λέξει για αναζήτηση ετοιμάζει η Google.

Η αλλαγή που ονομάζεται “Google Instant,” είναι μέχρι στιγμής η εξέλιξη που είναι πιο κοντινή σε αυτό που η εταιρία είχε ονειρευτεί πριν 12 χρόνια: μια μηχανή αναζήτηση που… ‘διαβάζει’ το μυαλό του χρήστη.

Φιλόδοξο σχέδιο του  Sergey Brin, συνιδρυτή της εταιρίας που αστειευόμενος είπε στους δημοσιογράφους πως οι σουπερυπολογιστές της εταιρίας εξελίσσονται στο  “άλλο τρίτο” του εγκεφάλου των ανθρώπων.

“Νομίζω πως είναι σε κάποιο βαθμό η αυγή μιας νέας εποχής στον κόσμο του computing,” είπε ο Brin.

Αν αφήσουμε το.. σύνδρομο θεού του κου Brin, η αλλαγή σημαίνει πως οι χρήστες του  Google θα αρχίσουν να βλέπουν μια διαρκώς εξελισσόμενη λίστα από αποτελέσματα στις οθόνες των υπολογιστών τους, που πιθανώς θα αλλάζει με το κάθε χτύπημα χαρακτήρα στο πληκτρολόγιο.

Για να καταλάβουμε πόσο ολοκληρωμένο είναι αυτό ως λειτουργία αρκεί να σκεφτούμε πως πληκτρολογώντας για παράδειγμα ένα  “w” στο κενό αναζήτησης θα δούμε και αποτελέσματα καιρικών συνθηκών στην ίδια περιοχή που γίνεται η αίτηση…

Ουσιαστικά αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά -και δεν είναι τυχαίο το timing, που θα έχει και το Sony/Google Web tv στις τηλεοράσεις που έρχονται…

Απλά, ‘διάφανα’ και γρήγορα αποτελέσματα ΚΑΘΕ τύπου -εικόνα, βίντεο, πληροφορίες, με ένα κλικ…

Η υπεύθυνη για το όλο σχέδιο κα Marissa Mayer σχολίασε πως η αλλαγή είναι το ίδιο σημαντική με τη χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας από τον Bob Dylan στη θέση της ακουστικής το 1965. “Είναι θεμελιώδης αλλαγή στην αναζήτηση και το πως οι άνθρωποι θα αναζητούν,” είπε.

Το σίγουρο είναι πως η Google δίνει μεγάλη μάχη για να είναι πιο μπροστά από τις Yahoo Inc και Microsoft Corp…

Με το νέο χαρακτηριστικό η τεταιρία ελπίζει να μειώσει κατά δύο έως πέντε δευτερόλεπτα τον χρόνο σε κάθε αναζήτηση…: για τους ένα δις χρήστες αυτό σημαίνει 350 εκατομμύρια ώρες το χρόνο, για να παίξουμε λίγο με τα νούμερα…