Αν και σπάνια τραβάνε τα ‘φλας’ των δημοσιογραφικών παρουσιάσεων από τα σημαντικότερα πράγματα που φέρνουν τα smartphones και η νέα τους εποχή είναι η προσβασιμότητα. Πριν λίγο καιρό ο iPhone user Austin Seraphin έγραψε πως η συσκευή του άλλαξε τη ζωή ενώ με το Android, η Google αναπτύσσει επίσης τεχνολογία για να αποκτήσουν συσκευές με Android κάποιες, αδρές έστω, λειτουργίες που βοηθούν τις αισθήσεις.

Δύο νέες Android εφαρμογές έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να πλοηγούνται καλύτερα μέσα στην πόλη και περιγράφονται στο Eyes-Free Android blog.

Η πρώτη εφαρμογή ονομάζεται WalkyTalky και είναι μια app που μας καλεί να βάλουμε μια διεύθυνση ή να διαλέξουμε μια από τις αγαπημένες μας τοποθεσίες. Το WalkyTalky θα αρχίσει να διαβάζει δυνατά οδηγίες και θα λέει τα ονόματα των οδών καθώς τις περνά ο χρήστης.

Η άλλη εφαρμογή ονομάζεται Intersection Explorer και έχει όταν τρέξει έναν διαδραστικό χάρτη με το σημείο στο οποίο είμαστε στο κέντρο. Με το δάχτυλο στην οθόνη μπορεί κανείς να περιπλανιέται εικονικά σε μια περιοχή καθώς φωνητικές οδηγίες λένε την κατεύθυνση “…δυτικά προς Σύνταγμα” ή “… μετακινηθήκατε 80 μέτρα από τον οδό Πλουτάρχου”.

Καλή αρχή για μια σημαντική λειτουργία…