Παρά τις σημαντικές διαφορές σε χαρακτηριστικά και επιλογή τεχνικών στοιχείων το Nokia N8 έχει έναν… λογαριασμό – Bill of Materials (BOM), περίπου όμοιο με αυτό ενός iPhone 4, όπως λέει ένα αρχικό… ξεγύμνωμα όπως αυτό που κάνει η iSuppli.

Το BOM του N8 είναι στα US$187.47, σύμφωνα με αρχικό υπολογισμό του iSuppli. Η έκδοση των 16Gbyte του iPhone 4’s έχει BOM US$187.51 σύμφωνα με τα νούμερα της ίδιας εταιρίας αναλύσεων αν και από τον Ιούνιο όταν και έγινε η εκτίμηση το κόστος έχει μειωθεί.

Για ην ναυαρχίδα της Nokia πάντως εαν υπολογιστεί και το κόστος κατασκευής έχουμε συνολικό κόστος US$196.97. Ούτε… 200 δολάρια.

Η οθόνη που κοστίζει…

Το πιο ακριβό υποσύστημα του N8, όπως συμβαίνει με όλα τα smartphones, είναι η οθόνη και το capacitive τμήμα αφής που τοποθετείται. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ είναι και η βασική διαφορά iPhone και N8.

Το iPhone 4 διαθέτει μια οθόνη 3.5” LCD με τεχνολογία Low-Temperature Polysilicon (LTPS) και In-Plane Switching (IPS) που θεωρείται ‘αιχμής’ σε ότι υπάρχει σήμερα σε παραγωγή. Από την άλλη το N8 έχει την εναλλακτική των LCD τεχνολογία που ονομάζεται Active Matrix Organic Light Emitting Diode (AMOLED).

Ακριβή μου κάμερα…

Αν και δεν είναι το πιο ακριβό εξάρτημα του N8, η κάμερα ξεχωρίζει στη σύκριση των δύο κινητών. Η βασική κάμερα στο N8 έχει αισθητήρα CMOS με ανάλυση 12-megapixel, συγκριτικά με τα μόλις 5 megapixels του iPhone και τα 8 megapixels των πλέον προηγμένων κινητών τηλεφώνων. Με την ανάλυση βέβαια να πετά μέρα με τη μέρα…

“Η ανάλυση των 12-megapixel είναι η αιχμή σε κάμερες κινητών σήμερα και το N8 είναι το πρώτο smart phone που η iSuppli έχει ‘ανοίξει’ για να βρεί τέτοιον αισθητήρα,” λέει αναλυτής της εταιρίας που πιστεύει πως η Apple δεν θεωρεί το σημείο αυτό ειδοποιό διαφορά για τα iPhones της.

Το υποσύστημα αυτό κοστίζει US$31.08 μαζί με τη μονάδα του Xenon flash που το συνοδεύει…

Το υποσύστημα εικόνας και αφής του N8 περιλαμβάνει και controller Integrated Circuit (IC) της εταιρίας Synaptics Inc.,με συνολικό κόστος US$39.25 για τους Φινλανδούς.

‘Πολύτιμη’ μνήμη…

Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της Apple που χρησιμοποιεί συμβατική NAND, το Nokia N8 χρησιμοποιεί μια έκδοση των NAND που ονομάζονται Embedded MultiMediaCard (eMMC). Οι eMMC NAND flash είναι σχετικά πιο ακριβές από το μοντέλο iPhone 4. Η eMMC συνδυάζει κύκλωμα interface και controller σε ένα πακέτο. Αν και οι εταιρίες αγοράζουν μνήμη από διάφορες πηγές σε δείγματα του Ν8 υπάρχει Toshiba όπως λέει η iSuppli..

Με προσθήκη 4Gbits επιπλέον OneNAND μνήμης και mobile Double Data Rate (DDR) DRAM από τη Samsung το υποσύστημα της μνήμης έχει συνολικό κόστος $37.12, το δεύτερο πιο ακριβό κομμάτι του N8.

Επεξεργαστικό ‘μυαλό’…

Τέταρτο ακριβότερο είναι το applications, media και baseband processing υποσύστημα στα $22.00. Υπάρχει ένας ψηφιακός baseband IC επεξεργαστής και είναι custom κατασκευή της Texas Instruments. Υπάρχει ακόμη ένα Broadcom φοτητό multimedia τσιπ για HD υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του High Definition Multimedia Interface (HDMI) για μεταφορά 720p βίντεο. Το υποσύστημα επεξεργασίας διαθέτει ακόμη ένα Texas Instruments αναλογικό baseband/διαχειριστικό ισχύος τσιπ.

Ποιοί είναι… μέσα;

Μετρήστε… κεφάλια μέσα σε ένα N8: Murata Manufacturing’s Bluetooth/wireless local area network IC,Texas Instruments’ μονό-τσιπ GPS και audio ενισχυτής, ST-Ericsson RF πομπός, κύκλωμα RF διαχείρισης ισχύος και power reset συσκευή, Renesas Electronics ενισχυτής ισχύος, Epcos front-end module, AKM Semiconductor ηλεκτρονική πυξίδα και STMicroelectronics μικροηλεκτρομηχανολογικό – microelectromechanical system (MEMS) επιταχυνσιόμετρο.

Αυτά, για το πιο τεχνικό από τα σημερινά post..