Μια ακόμη  αναβάθμιση ήρθε για το λογισμικό μνήμης (firmware) των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών NEX-5/NEX-3 της Sony με… έξτρα βελτιώσεις για creative τύπακια…

Η δωρεάν αναβάθμιση, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για download τόσο για Windows, όσο και για Mac OS2, βελτιώνει την απόδοση των φωτογραφικών. Έτσι η αυτόματη εστίαση στις NEX-5/NEX-3 υποστηρίζεται πλέον με 14 φακούς από ολόκληρη την γκάμα των Α-mount οπτικών (προϊόντων) της Sony και της Carl Zeiss που περιλαμβάνουν τηλεφακούς, φακούς σταθερής απόστασης και φακούς για zoom.

Ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις του διαφράγματος μπορούν να διατηρούνται και κατά την εγγραφή βίντεο HD, ενώ όπως λέει η εταιρία  “…η λειτουργία του menu αλλά και η χρηστικότητα της μηχανής συνολικά έχουν επίσης βελτιωθεί”.

[Οι εγγεγραμμένοι κάτοχοι NEX-5/NEX-3 θα ενημερωθούν για τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης (free update) μέσω e-mail]

Αυτόματη εστίαση με φακούς A-mount

Η αυτόματη εστίαση (AF) υποστηρίζεται πλέον από 14 μοντέλα φακών Α-Mount SAM και SSM3 που μπορεί κανείς να αποκτήσει προαιρετικά, αγοράζοντας και τον ειδικό αντάπτορα για τον τύπο των φακών A-Mount, LA-EA1.

Ο χρήστης έχει αυτόματη εστίαση, ακριβώς ίδια με τις απλές λήψεις, κατά τη διάρκεια εγγραφής βίντεο, κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου μέχρι τη μέση. Η αυτόματη εστίαση (AF) με φακούς A-mount απαιτεί επίσης ξεχωριστή αναβάθμιση στο λογισμικό μνήμης (firmware) του αντάπτορα LA-EA1.

Έμφαση στο διάφραγμα κατά την εγγραφή βίντεο

Η λήψη βίντεο HD είναι δυνατή με το διάφραγμα σταθερό, είτε στη ρύθμιση Α (aperture priority), είτε στην «iAuto» με ενεργοποιημένη τη ρύθμιση απεστίασης (background defocus).

Ρυθμίσεις πλήκτρων πολλαπλής λειτουργίας (Soft Keys)

Προσαρμόζονται οι ρυθμίσεις στα δύο από τα τρία πλήκτρα πολλαπλής λειτουργίας (soft keys) που βρίσκονται στην πίσω όψη της μηχανής.
Στις λειτουργίες που μπορεί να ορίσει κανείς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Λειτουργία Λήψης (Shooting Mode), Συμβουλές Λήψης (Shooting Tips), Ψηφιακό Ζoom Ακριβείας (Precision Digital Zoom), ρύθμιση ISO, Εξισορρόπηση Λευκού (White Balance), Λειτουργία Φωτομέτρησης (Metering Mode), Αντιστάθμιση Φλας (Flash Compensation), DRO, Auto HDR, Creative Style, MF Assist και AF Area.

Έναρξη από το «Μενού»

Επιλέγοντας «Menu», μπορεί να εμφανιστεί πλέον και η οθόνη του κυρίως μενού, ή οι τελευταίες ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Επιλογή MF Assist ή Βοηθός χειροκίνητης εστίασης (MF)

Η επιλογή MF (Manual Focus) Assist επιτρέπει να διατηρείτε στην οθόνη σας για όσο χρόνο επιθυμείτε τμήμα μιας εικόνας σε μεγέθυνση. Η λειτουργία της επιλογής MF Assist έχει υποστεί επίσης βελτίωση. Το μεγεθυμένο τμήμα  μπορεί να διατηρηθεί με F Assist ξανά, επιτρέποντάς να ελέγχεται η ποιότητα λήψης σε υψηλές εστιάσεις ταχύτερα και πιο εύκολα.

Σημ: Οι κάτοχοι NEX-5/NEX-3 μπορούν να «κατεβάσουν» τη δωρεάν αναβάθμιση του firmware εδώ