Το Stratolaunch, το μεγαλύτερο σήμερα σκάφος, ο δύο ατρακτών space-launcher που περιμέναμε να δούμε πως και πότε θα πετάξει το κατάφερε. Πέταξε από το Mojave Air and Space Port για…

…περίπου δυόμιση ώρες πάνω από την έρημο Mojave. Και έγραψε ιστορία.

Είναι το σκάφος που έσπασε ένα ρεκόρ που έστεκε από το 1947. Τη χρονιά που η “Spruce Goose” H-4 Hercules της Hughes Aircraft Company πέταξε έστω και για λίγο. Ήταν και το βαρύτερο αεροσκάφος στην ιστορία και εκείνο με τη μεγαλύτερη πτέρυγα στα 320 πόδια (97.54 μέτρα).

Τα ρεκόρ που έμεναν ζωντανά μέχρι να έρθει η αυτή η πτήση του Stratolaunch. Το οποίο δε, δεν είναι το βαρύτερο με 500,000 λίβρες (226,000 κιλά), αλλά είναι εκείνο με τις μεγαλύτερες πτέρυγες στα 385 πόδια (117 μέτρα).

Στόχος είναι να μεταφέρει φορτία 550,000 λιβρών ή 250 τόνων όπως πυραύλους ή δορυφόρους στο ενισχυμένο κεντρικό μέρος της πτέρυγας και έτσι να εκτοξεύει τα φορτία στο διάστημα σε χαμηλή τροχιά – low-Earth orbit.

“”What a fantastic first flight. Today’s flight furthers our mission to provide a flexible alternative to ground launched systems. We are incredibly proud of the Stratolaunch team, today’s flight crew, our partners at Northrop Grumman’s Scaled Composites and the Mojave Air and Space Port”, είπε ο Jean Floyd, CEO της Stratolaunch.

Το ζήσαμε και αυτό.