Έναν νέο βιντεοπροβολές που επιτρέπει σε 3D αντικείμενα – από το μοντέλο μιας καρδιά μέχρι και…. ομιλούσα κεφαλή παρουσιάζει στο κοινό της η Βρετανική Βιβλιοθήκη…

Ονομάζεται RayModeler και είναι ένα πρωτότυπο που ανέπτυξε Sony αλλά θα βρεθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό και δη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συσκευή δημιουργεί 3D εικόνες που οι θεατές μπορούν να δούνε από πολλές γωνίες χωρίς στερεοσκοπικά γυαλιά ενώ αισθητήρες αναγνωρίζουν κινήσεις ώστε να κινείται το αντικείμενο όταν κινείς το χέρι σου προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Το σύστημα αναπαράγει και στατικά και κινητά αντικείμενα. Ένα στατικό αντικείμενο μπορεί να το απεικονίσει μια απλή ψηφιακή μηχανή και οι λήψεις μετατρέπονται σε 360 εικόνες που αναπαράγονται από μια LED λάμπα.

Η βιβλιοθήκη θεωρεί πως η συγκεκριμένη μηχανή προβολής εκτός από το…. Star Wars στοιχείο θα δώσει και ένα ισχυρό εργαλείο σε ερευνητές. “Είναι προφανείς οι εφαρμογές στην ανατομία και την φυσιολογία,” λέει ο Aleks Krotoski, ερευνητής στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. “Εαν έχεις μια αξονική τομογραφία μπορείς να τη δεις σε 3D και να τη χειριστείς.”