Το πρόγραμμα του Lockheed Martin F-35 είναι μια τεράστια προσπάθεια που θα φέρει χιλιάδες νέα jet σε χώρες σε κάθε σημείο του πλανήτη. Το ερώτημα είναι πότε, πόσα και ποια ενώ η Μεγάλη Βρετανία μάλλον αλλάζει δρόμο…

Ο λόγος για αυτή την κίνηση και την προτίμηση τελικά της έκδοσης F-35C του μαχητικού με τις περισσότερες παραγγελίες και προβλήματα μαζί, είναι πως τελικά οι Βρετανοί δεν αποφάσισαν τι είδους αεροπλανοφόρα να αγοράσουν…

Αυτή είναι βέβαια η επίσημη έκδοση αν και αρκετά λογική χωρίς αυτό να μην σημαίνει πως τα πανάκριβα κάθετης προσγείωσης αεροσκάφη δεν είναι.. υπερβολή τέτοιες εποχές. Η εκτίμηση είναι λοιπόν πως τα βρετανικά αεροπλανοφόρα δεν μπορούν να συνεργαστούν με γαλλικά και αμερικανικά που έχουν καταπέλτη για κανονική εκτόξευση.

Αυτά βέβαια δεν είναι καλά νέα για την κατασκευάστρια Lockheed Martin που είπε στο Defense News πως “θα εργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας για να αξιολογήσει την επίδραση των επιπτώσεων στο πρόγραμμα.”

Ήδη πάντως η πρώτη ένδειξη πως οι Βρετανοί το ξανασκέφτονταν για το F-35B είχε έρθει με τη νέα στρατηγική ασφάλειας του πρωθυπουργού  David Cameron. Ο πρόλογος έλεγε πως οι τα δύο αεροπλανοφόρα που ήταν να κατασκευάσει το Royal Navy ήταν “… ανίκανα να λειτουργήσουν με αεροσκάφη των κοντινών μας συμμμάχων.”

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείο της Βρετανίας είπε πως  ένα συμβατικό αεροπλανοφόρο θα ήταν, “φθηνότερο και με περισσότερες δυνατότητες.”

Η χώρα σκέφτεται ακόμη να αλλάξει το δεύτερο από 65,000-τόνων αεροπλανοφόρα σε αμφίβιο ελικοπτεροφόρο. Το πρώτο από τα δύο σκάφη θα είναι έτοιμο το 2016.