Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο.

RS-28 Sarmat

Η Ρωσία εξαργυρώνει την καλή πορεία των τιμών του πετρελαίου των περασμένων ετών και εκσυγχρονίζει τα κλασικά της δυνατά χαρτιά: μεταξύ αυτών το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Και τώρα ανακοινώνει τη δοκιμή ενός όπλου Μεγάλης Καταστροφής.

Ο RS-28 Sarmat intercontinental ballistic missile. Το νέο τρομακτικό όπλο των Ρώσων που είναι σε ανάπτυξη από το 2009, θα αντικαταστήσει τον R-36M2 Voevoda (Κωδικός NATO SS-18 “Satan”).

Όπως λέει το Ρωσικό Zvezda, ο δύο σταδίων, υγρών καυσίμων RS-28 με βάρος 100 τόνους, μπορεί να μεταφέρει και να στέλνει σε στόχο 12 κεφαλές μέσω της τεχνολογίας multiple independently targetable re-entry vehicle (MIRV) σε απόσταση 10,000 χιλιομέτρων.

Ο RS-28 διαθέτει κατά τη Ρωσία νέα τεχνολογία αντιμέτρων – “an array of advanced antimissile countermeasures” και “higher speed performance” ώστε να μην μπορεί ένα σύστημα αναχαίτησης anti-ballistic missile (ABM) system, να το αναχαιτήση και άρα να είναι ασταμάτητο πριν καταστρέψει μια χώρα του μεγέθους της Γαλλίας (…).

Οι RS-28s χρησιμοποιούν τέσσερις κινητήρες RD-274 (4 x RD-273 engine cluster) καίγοντας ένα καύσιμο που ονομάζεται unsymmetrical dimethylhydrazine (UDMH) και N2O4 (nitrogen textroxide), καύσιμο εύκολο στη μεταφορά και την αποθήκευση για μεγάλο διάστημα.

Οι πρώτες δοκιμές του RS-28 θα γίνουν στο κοσμοδρόμιο Plesetsk το καλοκαίρι για να μπει σε υπηρεσία το 2018. Η Ρωσία ελπίζει να αντικαταστήσει τους 58 γηρασμένους R-36M2 που είναι σε υπηρεσία από το 1988 το 2020.