Ένα πρωτότυπο για αυτό που αποκαλεί “open web app οικοσύστημα,” λανσάρει η Mozilla και είναι, σύμφωνα με την εταιρία μια απάντηση στο επερχόμενο Chrome Web App Store που όμως θα δουλεύει σε όλους τους browser…

Το open source σύστημα προτείνει ένα κατάστημα που δουλεύει με κάθε “μοντέρνο” desktop ή mobile browser, και θα προσφέρει και δωρεάν και επί πληρωμή apps ενώ θα βασίζεται σε “διαδεδομένες web τεχνολογίες.”

Τα σχέδια της η Mozilla τα είχε πρωτοανακοινώσει στα τέλη Μαΐου μια μέρα μετά το την αποκάλυψη του αντίπαλου Google store. Πέντε μήνες μετά η Mozilla προσφέρει τεχνικές οδηγίες για το σύστημα και ένα πρωτότυπο…

Σε αντίθεση με το Chrome Web Store, το πρωτότυπο της εταιρίας δουλεύει με Firefox 3.6 ή νεότερο, Firefox for mobile, Internet Explorer 8, Chrome 6, Safari 5, Opera 10 και WebKit mobile. Όπως το Google shop – που λογικά θα έρθει το επόμενο διάστημα λίγο πριν το Chrome OS – μιμείται native app installs, και προσθέτει web app icons στον browser για να ‘ανοίγουν’ γρήγορα οι web applications.

Υπάρχει και ένα HTML5-built browser “dashboard” για να “εγκαθιστάς,” να διαχειρίζεσαι και να ανοίγεις εφαρμογές ενώ το πρωτότυπο περιλαμβάνει απλό μηχανισμό για διανομή πληρωμένων εφαρμογών και OpenID-based εργαλεία authentication.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Mozilla οραματίζεται να σε αφήνει να αγοράσεις μια app σε έναν browser και να την μετακινείς σε άλλον χωρίς να την ξαναγοράζεις.

Σωστό…