Είναι πλέον επίσημο: Wi-Fi Direct είναι εδώ με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Wi-Fi Alliance να πιστοποιεί προϊόντα ως Wi-Fi Certified Wi-Fi Direct. Στα μέλη της συμμαχίας είναι η Apple, η Cisco, η Intel και άλλοι κύριοι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας.

Τι είναι;

Το Wi-Fi Direct είναι μια νέα τεχνολογία δικτύωσης που πολύ απλά ικανοποιεί μια λογική απαίτηση: τη δυνατότητα φορητής σύνδεσης δικτύου.

Είναι ουσιαστικά μια peer-to-peer ασύρματη δικτύωση που σημαίνει πως συσκευές όπως notebooks, tablets, κάμερες και εκτυπωτές “βρίσκουν” η μια την άλλη can και εγκαθιδρύουν ασύρματη συνδεσιμότητα χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ασύρματο router, access point, η hotspot…

Πως χρησιμοποιείται; Φανταστείτε να συγχρονίζετε την φορητή σας συσκευή με έναν εκτυπωτή, ψηφιακή κορνίζα ή τηλεόραση. Καμία ανάγκη για SSIDs ή passwords για να αποκτήσετε πρόσβαση.

Τα σημεία-κλειδιά:

Το Wi-Fi Direct χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που λέγεται “Soft AP”: Soft AP, μια software-based access point λειτουργία που είναι ενσωματωμένη στις Wi-Fi Direct πιστοποιημένες συσκευές. Οι συσκευές αυτές έτσι μπορούν να κάνουν routing ή να κατευθύνουν δικτυακό traffic όπως τα access point ή τα router.

Ουσιαστικά το Wi-Fi Direct φέρνει… τσαμπουκά στα χωράφια του Bluetooth: αν και οι δημιουργοί του θα πούνε πως το Wi-Fi Direct δεν αντιμάχεται του Bluetooth από τη στιγμή που υπόσχονται “καλύτερη συνδεσιμότητα και μεγαλύτερη εμβέλεια” τι άλλο να πει κανείς…

Τι συσκευές το υποστηρίζουν;

Αν έχετε μια Wi-Fi Direct πιστοποιημένη συσκευή αυτή μπορεί να συνδεθεί και με 802.11n αλλά και b ή g συσκευές. Έχει ενσωματωμένη WPA2 ασφάλεια που δεν απενεργοποιείται ενώ φυσικά για να πετύχει θα χρειαστεί ένα βασικό πράγμα: εφαρμογές…

Στα μέχρι τώρα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα έχουμε: την Atheros XSPAN® Dual-band 802.11n PCIe Μίνι Κάρτα Card (AR928x) – την Broadcom BCM43224; Intel® Centrino® Advanced-N 6200 εσωτερική PCIe μισού μεγέθους μίνι κάρτα – την Ralink MIMObility 802.11n Reference Design – την Realtek RTL8192CE-VA4 HM92C00 PCIe μίνι κάρτα. Οι Cisco και Νetgear θα βγάλουν τα δικά τους Wi-Fi direct networking προϊόντα.