Προβλήματα για τα Mac: η Apple με ένα νέο πρόβλημα στα χέρια της αφού η φήμη του ‘απρόσβλητου’ για τα συστήματα της τίθεται σε κίνδυνο…

Δεν πέρασε πολύς καιρός από ένα ζήτημα με το iOS που επιτρέπει να έχει κανείς πρόσβαση σε κλειδωμένα iPhones και νέες φήμες από τις εταιρίες ασφαλείας SecureFirm και Intego αποκαλύπτουν πως ένας ιός trojan στοχεύει χρήστες Mac χρησιμοποιώντας ένα σημείο τρωτότητας στον Java playser του λειτουργικού OS X.

Σύμφωνα με την αναφορά της Intego το νέο malware, trojan.osx.boonana.a, είναι στην πραγματικότητα μια νέα έκδοση του Koobface malware, που επιτέθηκε τα Windows στο παρελθόν. Το λειτουργεί σαν ένα worm όταν εξαπλώνεται και σαν trojan όταν επιτίθεται στον Η/Υ.

Χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν το worm μέσα από links που postάρονται στο Facebook, το MySpace, το Twitter και άλλα websites. Όταν επιλέγεις το link, το applet προσπαθεί να τρέξει. Οι χρήστες μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση πριν αρχίσει αρνούμενοι να τρέξει το applet όταν ο Java player του OS X το ζητά με κουτί διαλόγου – pop up.

Αν επιτρέψουν να τρέξει λαμβάνουν μια ακόμη προειδοποίηση αν έχουν εγκαταστημένο ένα Mac antispyware πρόγραμμα όπως το VirusBarrier X6 Anti-Spyware. Εαν δεν δεχθούν την προειδοποίηση ή την αγνοήσουν το applet θα προσπαθήσει να κάνει σύνδεση με remote server και εγκαθιστά ένα rootkit, backdoor, command and control, και άλλα στοιχεία. Τα αρχεία αντιγράφονται σε άλλο αόρατο φάκελο — .jnana — στο home directory του user.

Αν μετά οι χρήστες κάνουν log on σε site κοινωνικής δικτύωσης, το virus θα postάρει links για να εξαπλωθεί αλλά θα στείλει και spam e-mail όταν είναι logged-in στους λογαριασμούς τους.

Μπελάδες για… μισοφαγωμένα μήλα!