Ένα ραντάρ στον αέρα το airborne light detection and ranging (LiDAR) μελετά και αποκαλύπτει κρυφά χαρακτηριστικά των φημισμένων ερειπίων των Maya, μας μεταφέρουν μελετητές.

Στο επόμενο τεύχος του Journal of Archeological Science περιγράφεται μελέτη του κου Arlen Chase του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα στο Orlando. Μια ομάδα αναφέρει πως οι τεχνικές αυτές εικόνες, “απεικονίζουν με ακρίβεια όχι μόνο την τοπογραφία του τοπίου αλλά και δομές, διαδρόμους και γεωργικές εκτάσεις.”

Τα μέλη της ομάδας των ερευνητών δούλεψαν για δεκαετίες σε μια έκταση 49.000-εκταρίων στο Caracol, όπου ζούσαν οι αρχαίοι Maya από το 600 π.χ μέχρι και το 900 μ.χ, την εποχή της φημισμένης κατάρρευσης του πολιτισμού της ζούγκλας.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό να ‘δει’ κανείς μέσα στη ζούγκλα και τις κατασκευές. Με την τεχνολογία laser-ranging φανερώθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο γεωργικών εκτάσεων σε ειδικές ταράτσες αλλά και δρόμοι γύρω από την “κηπούπολη” της Caracol.

Καθώς αρχαιολόγοι έχουν τεράστια προβλήματα με την κάλυψη τους εδάφους, το LiDAR και τα αποτελέματα του “ξεφλουδίζουν” όπως λέει η USA Today την ζούγκλα ώστε οι επιστήμονες να έχουν μια πιο συστηματική εικόνα στη ζωή των κατοίκων της περιόδου.