Η επιστημονική ομάδα υπό τις οδηγίες του κυρίου Yuichi Ikuhara, καθηγητή επιστήμης των υλικών στο Πανεπιστήμιο του Tokyo,φανέρωσε την Πέμπτη πως κατάφερε να συλλάβει την εικόνα ενός ατόμου του υδρογόνου, του μικρότερου και πιο ελαφρού από τα στοιχεία της χημείας.

Αν και υπήρχε η βεβαιότητα πως το να φωτογραφίσεις ευθέως ένα άτομο του υδρογόνου που έχει διάμετρο ένα-εκατομμυριοστό του χιλιοστού, είναι αδύνατο, η ομάδα κατάφερε να το πετύχει χρησιμοποιώντας ένα τελευταίας γενιάς “ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μετάδοσης σάρωσης” ενώ εξέταζε το υδρίδιο του Βαναδίου, στοιχείο που είναι γνωστό για τη χρήση του ως υλικό  αποθήκευσης υδρογόνου.

Το μικροσκόπιο σάρωσε μια ακτίνα ηλεκτρονίων σε ένα μικροσκοπικό σημείο που είχε τοποθετηθεί σε μια θεωρητικά υπολογισμένη τοποθεσία ώστε ο ανιχνευτή να μπορέσει να… συλλάβει την εικόνα του ατόμου του υδρογόνου.

Διάφορα δείγματα συλλαμβάνονται με την ίδια μέθοδο, είπε η ομάδα, ενώ προηγούμενα μέσα για τη σύλληψη του ατόμου του υδρογόνου αφορούσαν έμμεσες μεθόδους όπως μέσω επεξεργασίας εικόνας: αυτή τη φορά έγινε ειδική… στόχευση και, επιτυχία!

‘‘Τώρα μπορούμε να δούμε όλα τα άτομα που υπάρχουν στον κόσμο,” είπε ο Ikuhara.

Well done, Japan people θα πούμε εμείς…