Εντάξει, δεν έχει έρθει ακόμη η χειμώνας…

Από την άλλη η συσσώρευση πάγου πάνω στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, το δίκτυο ηλεκτρισμού και, πάνω από όλα, τις πτέρυγες ενός αεροσκάφους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ειδικά για το Βόρειο Ημισφαίριο.

Παραδοσιακά, οι κύριες μέθοδοι για να ξεφορτωθούμε τον πάγο ή τουλάχιστον να τον θέσουμε υπό έλεγχο είναι αφορούν τη χρήση αλατιού ή/και ειδικών χημικών απο-παγοποίησης.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι εντατικές, περιβαλλοντολογικής έντασης και πρακτικά κάτι πάντα… καταστρέφουν. Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard αναπτύσσουν νανοδομημένα υλικά που θα μπορούσαν να κρατήσουν εύκολα και για πάντα τον πάγο μακριά.

Όπως η ‘σουπερυδροφοβική’ στρώση που έφτιαξε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Pittsburgh – μιμείται την επιφάνεια ενός λωτού, η ομάδα του Harvard εμπνεύστηκε επίσης από τη φύση. Εκείνο που κοίταξαν είναι τα κουνούπια και τα πόδια εντόμων που πατάνε σε υγρές επιφάνειες για να αντλήσουν την έμπνευση τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα έντομα μπορούν να κρατήσουν τα πόδια τους στεγνά χάρη σε μια σειρά από μικροσκοπικές φουσκάλες που αποτρέπουν το νερό από το να μείνει στην επιφάνεια…

Η λύση, στη φύση…