Δεν ακούμε συχνά για μια εφεύρεση που έχει ξεκινήσει ως ιδέα από τα…. γκχμ… κακάκια των πουλιών αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Για την ακρίβεια αυτή η περίεργη σαν εικόνα συσκευή θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την υγεία αποψιλωμένων δασών σε όλο τον κόσμο και μόλις κέρδισε το βραβεία Popular Science Best Invention 2010. Το Groasis Waterboxx, είναι ένα low-tech προϊόν που θα μπορούσε να βοηθήσει καρπούς να μεγαλώσουν σε περήφανα όμορφα δέντρα σε περιβάλλοντα άγονα και άνυδρα.

Τι συμβαίνει;

Όταν ένα πουλί ρίχνει έναν σπόρο οι εκκρίσεις που συνοδεύουν το σπόρο σχηματίζουν μια ‘ασπίδα’ πάνω και γύρω από τον σπόρο αποτρέποντας την εξάτμιση του νερού από το χώμα. Αυτό, ουσιαστικά είναι το πως δουλεύει το Waterboxx. Μια συσκευή με ένα σωληνωτό άνοιγμα στο μέσο, μέσα από το οποίο ένα ή δύο δείγματα σπόρου μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος. Οι χρήστες προσθέτουν ύστερα 15 λίτρα νερό στην εσωτερική αποθήκη αλλά και τρία λίτρα στο σωλήνα.

Το νερό στο κουτί βοηθά να περάσει η σπόρος στο έδαφος δημιουργώντας μια στήλη νερού οπότε οι ρίζες των φυτευμάτων πηγαίνουν προς τα κάτω. Όταν οι ρίζες έχουν φτάσει στη λακούβα με το νερό στο κάτω μέρος τότε μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή…

Το Waterboxx είναι δημιουργία του Pieter Hoff, Ολλανδού εφευρέτη που πιστεύει πως είναι χρέος της ανθρωπότητας να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε στον πλανήτη.

Απλό. Σωστό.