Όσο υπάρχει ανάγκη να κινείται η παγκόσμια αγορά τόσο θα ακούμε για το ‘επόμενο’ πιάτο που θα μας σερβίρουν οι gurus των consumer electronics…

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Smart TV… Αν η ασπρόμαυρη ήταν η πρώτη γενιά τηλεοράσεων, οι έγχρωμες CRT ακολούθησαν ενώ οι επίπεδες – flat panels τεχνολογίας LCD και PDP, τηλεοράσεις ήταν η τρίτη γενιά.
Τώρα πηγαίνουμε ολοταχώς προς αυτό που είδαμε με το παράδειγμα των Sony Google Tv: τις Smart TVs…

Οι “smart TV” θα είναι ουσιαστικά η τέταρτη γενιά τηλεοράσεων. Μόνο το 2010 και μόνο στις ΗΠΑ η αγορά smart TV θα αξίζει $38 εκατομμύρια, ποσό που θα αυξηθεί στα $100 εκατομμύρια το 2013.

Από την άλλη θα δούμε και άλλα πιο… περίεργα προϊόντα όπως πολύ μεγάλες τηλεοράσεις με τις 70 ίντσες να εμφανίζονται πιο μαζικά και σε… γήινες τιμές – 103 ίντσες προς 80 χιλιάδες δολάρια δεν είναι… λογικά πράγματα. Από την άλλη και όπως είδαμε και στην έκθεση FPD φαίνεται να έρχεται και μια ακόμη γενιά από οθόνες 21:9 ενώ το 3D όπως και τα 400Hz θα βοηθήσουν στον ρεαλισμό στην εικόνα.

Τι άλλο εκτός από τις Smart Soogle tv; και μικρά θαύματα…

Οι περιορισμένων διαστάσεων AMOLED τεχνολογίες θα αντικατασταθούν από πιο προηγμένες LCD αλλά και μεγάλου μεγέθους AMOLED τεχνολογίες που θα φέρουν τζίρο $150 δις στην αγορά το 2015.

Πόσο έχει μεγαλώσει η αγορά επίπεδων τηλεοράσεων; Από τα US$3 δις του 1995 στα $109 δις το 2010, δηλαδή μια αύξηση Χ 36 ! Από αυτό τον τζίρο τα $89 δις ήταν μεγάλες οθόνες το 2010, τα $20 δις για μικρές και μεσαίες δουλειές.

Από την άλλη η ανάπτυξη στους τζίρους του 50% τον χρόνο που είδαμε στις επίπεδες τηλεοράσεις στο 2002-2004 είναι παρελθόν: μειωμένες τιμές/κρίση/έλλειψη ενθουσιασμού είναι η τριπλέτα της… παγωμάρας.