Μια νέα επιτυχία αναφέρει η Eurocopter στο πρόγραμμα πτήσεων του X3, ενός ειδικού υψηλών ταχυτήτων και μακράς εμβέλειας ελικοπτέρου που είναι σε φάση επίδειξης – Hybrid Helicopter demonstrator.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με δύο turboshaft κινητήρες που δίνουν ισχύ σε ένα στροφείο με πέντε έλικες ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη προπέλες που είναι εγκατεστημένες σε μικρές πτέρυγες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα (vertical takeoff and landing (VTOL) ενώ στη συνέχεια η πτήση γίνεται με την ταχύτητα ενός κανονικού αεροσκάφους με προπέλες -turboprop-powered. Στις 29 του Νοέμβρη λοιπόν το X3 έφτασε το πρώτο στάδιο (Step 1 speed objective) πετυχαίνοντας ταχύτητα 180 κόμβων (333 χλμ/ώρα) σε επίπεδη πτήση και μάλιστα με μειωμένη ένταση λειτουργίας του κινητήρα.

Το ορωτότυπο αεροσκάφος επίδειξης έκανε την παρθενική του πτήση στις 6 του Σεπτέμβρη του 2010 από τη βάση δοκιμών στο Istres Center όπου είναι η βάση του “DGA Flight Testing”, και από τότε έχει δοκιμαστεί η σταθερότητα της πτήσης με και χωρίς αυτόματο πιλότο ενώ έχει φτάσει ύψος 12,500 ποδών (3,810 μέτρα) και έχει κάνει ελιγμούς με κλίσεις έως και 60 μοίρες.