Ένα μονό λέιζερ παλμού θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα νέου τύπου τοπογραφικό χάρτη του δορυφόρου μας.

Τους μυστηριώδεις κρατήρες της σελήνης, συχνά κρυμμένους στην σκιά θα αποκαλύψει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία…

Οι επιστήμονες της NASA ήδη δουλεύουν για να φωτίσουν λεπτομέρειες της τοπογραφίας και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά λεπτομερή και πλήρη στοιχεία για χάρτη που θα είναι ο πιο πλήρης που έγινε ποτέ.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα δουλέψει το διαστημόπλοιο NASA Lunar Reconnaissance Orbiter αλλά και το Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA).

Σύμφωνα με την ίδια τη NASA, το LOLA, που βρίσκεται πάνω στον διαστημικό σκάφος LRO, δουλεύει με τη χρήση ενός μπλε παλμού λέιζερ μέσα από έναν ειδικό μηχανισμό που ονομάζεται Diffractive Optical Element, έτσι ‘σπάει’ σε πέντε ακτίνες. Χάρη σε περίπλοκα ηλεκτρονικά και υπολογισμού τα ηλεκτρονικά του LOLA βρίσκουν την ακριβή ακτίνα του σκάφους από την επιφάνεια.

Οι νέοι χάρτες είναι πιο ακριβείς και λαμβάνουν δείγματα από περισσότερες περιοχές της σελήνης. Για τους επιστήμονες είναι σημαντικό στην προσπάθεια τους να βρουν μέρη που είναι στη σκιά εδώ πολύ καιρό να πετύχει η διαδικασία. Έτσι ελπίζουν πως θα ανακαλύψουν περιοχές που είναι κάτι σαν ‘κατάψυξη’ και μπορούν να κρατήσουν νερό. Συνήθως είναι βαθύς κρατήρες στη επιφάνεια της Σελήνης…

“Μέχρι το διαστημόπλοιο LRO και την πρόσφατη αποστολή Kaguya, δεν είχαμε καμία ιδέα για τα όρια των κρατήρων που υπάρχουν στους πόλους,” είπε ο Neumann.