Η “κυρία” των επεξεργαστών Intel εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει τον αριθμό των πυρήνων στους επεξεργαστές της. Η  αύξηση των πυρήνων θα γίνει μέσω του προγράμματος Terascale Computing Research Program, που μέχρι σήμερα έχει δώσει δύο πειραματικά τσιπ με 80 και 48 πυρήνες.

Τον Νοέμβριο ο μηχανικός της εταιρίας κος Timothy Mattson προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Συνέδριο Supercomputer 2010 όταν είπε στο κοινό πως ένα από τα τσιπ Terascale chips –το 48-core Single-chip Cloud Computer (SCC)– θα μπορούσε θεωρητικά να δώσει ακόμη και επεξεργαστή με 1,000 πυρήνες.

Ο Mattson βασικός μηχανικός στο Intel Microprocessor Technology Laboratory, μίλησε στο ZDNet UK για τη λογική πίσω από τις απόψεις του και το το γιατί — ενώ δεν είν στον ‘οδικό χάρτη’ της εταιρίας ένα κύκλωμα με 1,000 πυρήνες– η διαδρομή για τη δημιουργία τέτοιου χάρτη είναι.

Ερώτηση: Το θα χρειαζόταν για να φτιαχτεί ένας επεξεργαστής με 1,000 πυρήνες;

Mattson: Η πρόκληση που παρουσιάζει για εμάς στην εταιρία που ασχολούμαστε με την παράλληλη επεξεργασία αυτή η εξέλιξη είναι αν τα εργαστήρια μας θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα τσιπ με 1,000 πυρήνες, αν υπάρχει η αρχιτεκτονική στη διάθεση μας. Και αν κατασκευαστεί θα μπορεί να προγραμματιστεί;

Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται στο τσιπ των 48 πυρήνων θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι…