Η παγκόσμια έλλειψη νερού είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας κάθε χρόνο…

Κάποιες φορές υπάρχει απλή λύση – απλά αφήνετε το μολυσμένο νερό έξω σε καθαρά πλαστικά μπουκάλια και ο ήλιος με τη ζέστη του και τις υπεριώδεις ακτίνες το καθαρίζει…

Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται SODIS (SOlar DISinfection of water in plastic bottles), και αφαιρεί το 99.9% των βακτηρίων και των ιών – αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα που έχουμε από τη χλωρίωση.

Δυστυχώς πάντως δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να γνωρίζουμε πότε το νερό έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο καθαρότητας. Τώρα τέσσερις σπουδαστές μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ουάσιγκτον έχουν δημιουργήσει μια απλή, φθηνή συσκευή που τα κάνει όλα αυτά και κέρδισαν βραβεία αξία $40,000.

Οι σπουδαστές πήραν μέρος σε διαγωνισμό που χορηγήθηκε από την εταιρία InnoCentive Inc., μια εταιρία που έχει ένα website όπου οργανισμού προβάλουν τεχνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας.

Στην περίπτωση μας το Ίδρυμα GlobalGiving έκανε την έκκληση για να δημιουργηθούν προκλήσεις που έχουν σχέση με νερό ενώ το Ίδρυμα Rockerfeller έδωσε τα χρήματα του βραβείου…

Υπολογίζεται πως κάθε συσκευή θα κοστίζει $3.40 δολάρια αλλά σε μεγάλες ποσότητες θα κοστίζει ακόμη λιγότερο…

“Το δυσκολότερο πράγμα πάντως είναι να πείσεις τον κόσμο να το χρησιμοποιεί,” είπαν οι νεαροί εφευρέτες…