Αυτό είναι το πρώτο jet της… Honda!

Το νέο μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος που μέλλει να λάβει πλέον και τη σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) είναι το HA-420 HondaJet. Το όμορφο μικρό αεροσκάφος εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση πριν λίγα 24ωρα και έτσι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για την πιστοποίηση τους.

Το αεροσκάφος έκανε την πτήση του από τα αρχηγία της Honda Aircraft Company στο αεροδρόμιο Piedmont Triad International Airport στο Greensboro της πολιτείας της North Carolina, μια πτήση που είχε διάρκεια 51 λεπτών.

Κατά την πρώτη αυτή πτήση δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά του HondaJet αναλύθηκαν τα πρώτα δεδομένα πτήσης και μια πλειάδα από στοιχεία δοκιμών εστάλησαν σε πραγματικό χρόνο στα ‘αρχηγεία’ της ιαπωνικής εταιρίας.

Τον προσπάθεια της εταιρίας να παραδώσει σε πελάτες το “… πιο προηγμένο ελαφρύ business jet που έχει δημιουργηθεί,” τόνισε ο κος Michimasa Fujino, πρόεδρος της Honda Aircraft Company ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του 2ου πιστού στα πρότυπα της FAA αεροσκάφους. Αυτή τη στιγμή και πριν μπει στο πρόγραμμα δοκιμών δοκιμάζεται δομικά ενώ ένα 3ο αεροσκάφος θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό όπου θα δοκιμαστούν στον αέρα κυρίως τα μηχανολογικά μέρη. Συνολικά πέντε αεροσκάφη θα μετέχουν στο πρόγραμμα δοκιμών.

Το HondaJet είναι σε εξέλιξη από το 1997 όταν η κος Fujino πρωτοπαρουσίασε τα σκίτσα του σχεδίου και ένα ‘βασικό’ αεροσκάφος δοκιμών (proof-of-concept aircraft) από τον Δεκέμβρη του 2003 μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει 500 δοκιμαστικές πτήσεις. Το 2007 η εταιρία παρουσίασε το εσωτερικό του αεροσκάφους και τα πρώτα τεμάχια είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν το 2012.

Είναι πολύ όμορφο πάντως…