Το τελευταίο μαμούθ έζησε περπάτησε πάνω στον πλανήτη πριν από 4,500 χρόνια αλλά επιστήμονες στην Ιαπωνία θεωρούν αν όλα πάνε καλά μπορεί να δούμε ένα… σύντομα!

Έρευνα για να επιστρέψουν σε… ζωή αυτά τα απίθανα πλάσματα είχε σταματήσει όταν ένα κύτταρο που πάρθηκε από ένα δείγμα με προέλευση τη… Σιβηρία ήταν κατεστραμμένο. Παρολαυτά μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη στο Kobe οδήγησε στην ‘δημιουργία’ ενός ποντικιού από ένα δείγμα δεκαέξι ετών. Έτσι η έρευνα ξεκίνησε ξανά…

Τα μαμούθ είναι είδος που προέρχεται από το γονίδιο που δεν υπάρχει πια και έχουν συγγένεια με τους σημερινούς ελέφαντες.

Το τελευταίο έφυγε από τη ζωή πριν από 4.500 χρόνια και οι ερευνητές προσπαθούν από το 1997 να κάνουν εξαγωγή του DNA.

Η επανάσταση που βοήθησε μετά το κατεστραμμένο DNΑ ήρθε το 2008 όταν ο Dr. Teruhiko Wakayama του Ερευνητικού Κέντρου RIKEN στο Kobe της Ιαπωνίας ανέπτυξε τη νέα τεχνική με την οποία ο καθηγητής Akira Iritani και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Kyoto University κάνουν τις προετοιμασίες τους για την κλωνοποίηση του μαμούθ.

Το καλοκαίρι ο Iritani θα ταξιδέψει στη Σιβηρία για να αναζητήσει καλά δείγματα από μαμούθ. Υπολογίζεται πως στη Σιβηρία υπάρχουν 150 εκατομμύρια απομεινάρια από μαμούθ άλλα ολόκληρα άλλα σε τμήματα όπως κόκαλα, χαυλιόδοντες κ.ο.κ…

Αν κλωνοποιηθεί έμβρυο από μαμούθ θα χρειαστούν 22 μήνες για να γεννηθεί το έμβρυο, η μεγαλύτερη περίοδος κύησης για επίγειο ζώο.

“Με πιθανότητα επιτυχίας 30% σήμερα, νομίζω πως υπάρχει λογικά η δυνατότητα ένα υγιές μαμούθ να γεννηθεί σε τέσσερα ή πέντε χρόνια,” είπε ο Iritani.