Το δημιούργημα είναι του Caltech και των Εργαστηρίων Lawrence Berkeley National και αποτελεί ένα νέο είδος γυαλιού που έχει τη δύναμη και την σκληρότητα του ατσαλιού. Στην πραγματικότητα όμως είναι γυαλί που είναι πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό όχι μόνο από το ατσάλι αλλά και από κάθε γνωστό υλικό…

Το νέο υλικό είναι κατασκευασμένο από παλλάδιο και ασήμι με λίγες… δόσεις από μεταλοειδή – τώρα γιατί μας θυμίζει τον Wolverine, δεν νομίζω να μην είναι και δική σας απορία; Η προσθήκη αυτών των μετάλλων επιτρέπει στο γυαλί να αντέξει απίστευτες πιέσεις και ένταση. Από την άλλη το κόστος του Παλλάδιου είναι εξαιρετικά μεγάλο και αυτό καθιστά το γυαλί δύσκολο στην παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες όπως για κατασκευή π.χ αυτοκινήτων ή αεροσκαφών.

Μια πιο μικρής κλίμακας χρήση όμως είναι στην οδοντοτεχνική. Ο ελληνικής καταγωγής κύριος Μάριος Δημητρίου, είναι καθηγητής στο Caltech και συγγραφέας της έρευνας για το νέο “μεταλλικό γυαλί.”

Ο κύριος Δημητρίου περιγράφει πως “…χάρη στις ανώτερες ανοχές στη ζημιά, το σημερινό γυαλί Παλλαδίου μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτερη εναλλακτική λύση σε συμβατικά κράματα Μαγνησίου. Επιπλέον η απουσία κάθε στοιχείου που θεωρείται τοξικό ή αλλεργιοφόνο – νικέλιο, αλουμίνιο – από την σύνθεση το πιο πιθανό είναι πως θα δώσει και καλύτερη βιολογική συμβατότητα.”

Πιο δυνατά χαμόγελα για… hi tech οδοντοστοιχία!