Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν προηγμένα σήματα WiFi και GPS που επιτρέπουν σε οχήματα να επικοινωνούν το ένα με το άλλο μέσα στο δρόμο.

Το πρόγραμμα έχει διαφορετική στόχευση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχουμε δει να είναι σε εξέλιξη και έχει σαν στόχο να φέρει οικονομική οδήγηση. Περισσότερο ο σκοπός είναι να στέλνουν τα αυτοκίνητα μηνύματα και να προειδοποιούν τους οδηγού τους για πιθανές συγκρούσεις…

Πάνω στο όλο project δουλεύει η Ford Motor Co και αυτό τον καιρό το δείχνει σε δημοσιογράφους στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Washington. Η τεχνολογία στέλνει πολλαπλά μηνύματα ανά δευτερόλεπτο με τη θέση του οχήματος, την ταχύτητα και την κατεύθυνση.

Αν ένα όχημα ανιχνεύσει πιθανό κίνδυνο προειδοποιεί με κύριο ‘στόχο’ οχήματα που αλλάζουν απότομα λωρίδα, πλησιάζουν όχημα που έχει σταματήσει ή κατευθύνονται σε διασταύρωση όπου ένα άλλο αυτοκίνητο έχει αγνοήσει κόκκινο ή πινακίδα στοπ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δουλεύουν εδώ και μια δεκαετία σε τέτοιες τεχνολογίες ενώ πολλές από αυτές συμμετέχουν σε μια μεγάλη συνεργασία που περιλαμβάνει τις General Motors, Toyota, Daimler και άλλες.

Πάντως οι εκτιμήσεις είναι πως η εφαρμογή τους απέχει ακόμη 5 με 10 χρόνια από το να ενσωματωθεί στον στόλο οχημάτων του πλανήτη. Από την άλλη όταν μόνο στις ΗΠΑ κάπου 30.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους, το δέλεαρ είναι σημαντικό…