Είδαμε με μια σύντομη ματιά χθες την πραγματικά άψογης αναλογίας χαρακτηριστικών απόδοσης HX100V που ουσιαστικά είναι αντικαταστάτρια μιας απίστευτα λειτουργικής brigde κάμερας, της ‘αγαπημένης’ HX1…

Στα νέα μηχανάκια που ανακοινώθηκαν έχουμε όμως και μια ενδιαφέρουσα ‘μικρή’ αλλά και πολλές τεχνολογικές καινοτομίες όπως αποθήκευση στα ‘σύννεφα’ των φωτό μας και εξελιγμένους αισθητήρες….

Επιπλέον, και οι δύο νέες φωτογραφικές μηχανές της σειράς Η είναι γεμάτες με καινοτομίες τελευταίας τεχνολογίας των Sony people, για φωτογραφίες, βίντεο αλλά και τρισδιάστατες εικόνες σε ποιότητα που θα περιμένατε από μια μεγαλύτερη και πιο ογκώδη μηχανή DSLR…

Η μικρότερη και ελαφρύτερη Cyber-shot™ HX9V διαθέτει έναν υψηλών επιδόσεων φακό με επίπεδο τεχνολογίας G Lens, ισχυρό zoom 16x και ευρυγώνια λήψη 24 mm για να καλύψει τις ανάγκες σας, σχεδόν σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Σημαντικό όμως είναι πως παρά το δυνατό τους zoom, η HX100V και η HX9V μας υπόσχονται πως θα αποτυπώνουν με λεπτομέρεια εικόνες χωρίς θολούρα για τις λήψεις με τη μηχανή στο χέρι – ακόμη και όταν περπατάμε. Οι δύο μηχανές διαθέτουν πραγματικά πανίσχυρο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας Optical SteadyShot με Active Mode, τριπλό σύστημα αποτροπής κραδασμών («3-way shake cancellation»). Είναι το ίδιο με αυτό των κορυφαίων  Handycam της Sony. Η διαφορά είναι εμφανής όταν κάνετε λήψεις κρατώντας τη μηχανή στο χέρι, χωρίς τρίποδα, ακόμη και σε ρυθμίσεις τηλεφακού, όπου κανείς αντιλαμβάνεται και το παραμικρό τράνταγμα της μηχανής.

Τόσο η HX100V όσο και η HX9V, προσφέρουν μια σειρά επιλογών για λήψεις 3D με τις λειτουργίες 3D Sweep Panorama, 3D Still Image και Sweep Multi Angle. Ο αισθητήρας Exmor R™ CMOS των 16.2 ενεργών megapixel, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα άλλο μοντέλο Cyber-shot™, βρίσκεται στην καρδιά και των δύο μοντέλων και υποστηρίζει μια νέα λειτουργία, την Intelligent Sweep Panorama HR (High Resolution). Απλά πατήστε το κλείστρο και σαρώστε τη σκηνή με τη μηχανή. Η φωτογραφική θα καταγράψει πανοραμικές εικόνες στην απίστευτη ανάλυση 10480 x 4096.

Και οι δύο φωτογραφικές μηχανές έχουν άμεση απόκριση στις λειτουργίες λήψης, με ταχύτητες που θα περιμένατε από μια DSLR. Η αυτόματη εστίαση (high-speed autofocus), «κλειδώνει» επάνω στο θέμα σας σε χρόνους της τάξης του ενός δεκάτου του δευτερολέπτου, επιτρέποντάς σας να απαθανατίσετε με ευκολία και τις πλέον… φευγαλέες στιγμές.

Άλλη μια λειτουργία που θυμίζει μηχανές DSLR είναι το Background Defocus. Η HX100V και η HX9V μπορούν να συνδυάσουν αυτόματα δύο συνεχόμενα καρέ με διαφορετική ρύθμιση εστίασης με πατημένο το κουμπί του κλείστρου. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα επαγγελματικού επιπέδου με τέλεια εστιασμένα τα αντικείμενα στο πρώτο πλάνο και ένα ελαφρώς θολωμένο φόντο.

Τα δύο μοντέλα της σειράς H είναι πάντως εύκολα στο χειρισμό τους χάρη στη λειτουργία Auto mode που αναγνωρίζει μια ευρεία γκάμα συνθηκών λήψης, προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις και εκτελεί λήψη ριπής υψηλής ταχύτητας πολλαπλών καρέ όπως θα απαιτούσαν π.χ. συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα καρέ συνδυάζονται αυτόματα μέσα στη μηχανή και το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα με τέλεια έκθεση και χαμηλά επίπεδα θορύβου σε όλες τις συνθήκες φωτογράφισης – ακόμη και με χαμηλό φωτισμό, χωρίς τη χρήση φλας.

Nice…

Επίσης και τα δύο μοντέλα διαθέτουν και “…μια εξελιγμένη λειτουργία GPS/Πυξίδας η οποία καταγράφει την ακριβή θέση αλλά και τη διεύθυνση της λήψης.” Βλέπουμε  το αποτέλεσμα μετά τη φωτογράφιση, σε online χάρτες, σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Η δε Cyber-shot  HX100V διαθέτει επίσης ένα χειροκίνητο ρυθμιστικό δακτύλιο, με τον οποίο μπορείτε να ρυθμίζετε, ανάλογα με την επιθυμία σας, την εστίαση ή το zoom, ιδανικό για εφαρμογές φωτογράφισης macro, όπου η εστίαση μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια ενώ ελέγχετε ένα τμήμα της εικόνας σε μεγέθυνση.

Και νέα… αξεσουάρ για την Cyber-shot οικογένεια…

Αν φτάσει στα χέρια μας το μηχανάκι, υπάρχει και μια σειρά από κομψές θήκες μεταφοράς για τις HX100V and HX9V, σε απομίμηση δέρματος, για να διαλέξετε τη δική σας. Σχεδιασμός που “…επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στη μηχανή, ενώ αποτρέπει και στα δύο μοντέλα την ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή με τη λειτουργία GPS/Compass.” (!)

Προσωπική, ασφαλής online διανομή αρχείων με το Personal Space™!

Και πάλι πάμε σε μια ακόμη cloud υπηρεσία…

Το Personal Space είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία της Sony, η οποία σας επιτρέπει να μοιράζεστε εύκολα και με ασφάλεια φωτογραφίες και βίντεο που τραβήξατε με τη δική σας Cyber-shot.  Τα αρχεία ανεβαίνουν  από οποιοδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, με το λογισμικό Picture Motion Browser που παρέχεται μαζί με την Cyber-shot, ή με  το προ-εγκατεστημένο λογισμικό PMB Portable.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο θα σταλεί από ένα ενσωματωμένο link εξασφαλίζει ότι τις φωτογραφίες σας θα τις δουν μόνον οι φίλοι ή συγγενείς που έχετε προσκαλέσει – και κανείς άλλος.

Βλέπουμε ακόμη τα βίντεο και τις φωτογραφίες που μοιραζόμαστε μέσω του Personal Space σε οποιοδήποτε smartphone με λειτουργικό Android, όπως το Xperia™ της Sony Ericsson, ή το iPhone, μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Android Market και App Store.

Και οι κάτοχοι του Xperia όμως μπορούν επίσης να μεταφορτώσουν απευθείας εικόνες στο δικό τους Personal Space™ από το smartphone…

Οι Cyber-shot™ HX100V και HX9V θα είναι διαθέσιμες στην αγορά από τον Απρίλιο του 2011.