Μήπως φοβίζει η ανάπτυξη νέων συστημάτων από τους Κινέζους τους νομοθέτες των ΗΠΑ;

Το σίγουρο είναι πως έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις καθώς η διοίκηση Ομπάμα ετοιμάζονταν για να μειώσει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες της. Ταυτόχρονα όμως η ίδια διοίκηση προσπαθεί να ισχυροποιήσει τις σχέσεις με την Κίνα: ακόμη και με τη διπλωματία σε πρώτο… τραπέζι, οι στρατιωτικοί και στις δύο πλευρές παραμένουν σκεπτικιστές και ανήσυχοι…

Οι καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πτόησαν τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ από Robert Gates και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους από το να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στο αντίπαλο κράτος.

Να σημειώσουμε εδώ πως την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει αποκτήσει σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη ενώ οι ΗΠΑ, παρότι παραμένουν με… αστρονομική διαφορά οι ισχυροί τεχνολογικά σε πολλά επίπεδα και σε προϋπολογισμό, έχουν αρχίσει να περικόπτουν δραστικά τον προϋπολογισμό τους.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας για το 2010 είναι κοντά στα $80 δισεκατομμύρια πουν έχει καμία σχέση με τα $530 δισεκατομμύρια (χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα για πολεμικές επιχειρήσεις) των ΗΠΑ. Η Αμερική αναμένεται να είναι και με τις περικοπές τουλάχιστον μια ή δύο δεκαετίες μπροστά από την Κίνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά σημειώνονται αδυναμίες στον ηλεκτρονικό πόλεμο και άλλα σημεία.

Για την Κίνα δε το πρόβλημα είναι ολόκληρη η περιοχή με την Ιαπωνία, τη Νότιο και Βόρειο Κορέα να στήνουν ένα ‘εύθραυστο’ σκηνικό…