Και επισήμως έχουμε τη λίστα των υποψηφίων για τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού Sony World Photography Awards 2011. Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός με τρεις θεματικές ενότητες για επαγγελματίες: Φωτορεπορτάζ & Ντοκιμαντέρ, Καλλιτεχνική Φωτογραφία και Εμπορική Φωτογραφία, και κυρίως – για εμάς τους… amateurάδες – έναν Ανοικτό διαγωνισμό για φωτογράφους κάθε επιπέδου.

Να θυμίσουμε πως τα Παγκόσμια Βραβεία Φωτογραφίας της Sony (Sony World Photography Awards) είναι ουσιαστικά τα γνωστά World Photography Awards που θεωρούνται σήμερα ο πιο ολοκληρωμένος φωτογραφικός διαγωνισμός στον κόσμο…

Η λίστα των υποψηφίων στην Επαγγελματική κατηγορία για το φετινό διαγωνισμό διαμορφώθηκε από την Κριτική Επιτροπή. Σε αυτή συμμετέχουν παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητες της διεθνούς φωτογραφικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων φωτογράφοι, picture editors, ιδιοκτήτες πρακτορείων και κριτικοί. Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία συνήλθε στο Λονδίνο για να επιλέξει τους υποψήφιους, είναι ο Βρετανός κριτικός φωτογραφίας, Francis Hodgson. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 27 Απριλίου.

Οι συμμετοχές για το διαγωνισμό του 2011, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, κυριολεκτικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, υπερβαίνοντας τις 105.000 από 162 χώρες. Η φετινή λίστα των υποψηφίων για βράβευση περιλαμβάνει επίσης, νικητές και φιναλίστ περασμένων ετών, όπως οι Amit Madheshiya, Peter Frank, Denis Rouvre, Giulio Di Sturco και Tommaso Bonaventura.

Κατηγορίες και επίπεδα…

Στον επαγγελματικό διαγωνισμό υπάρχουν 15 κατηγορίες που χωρίζονται σε τρία θεματικά πεδία. 1ο πεδίο: «Φωτορεπορτάζ και Ντοκιμαντέρ» (Photojournalism and Documentary) με τις κατηγορίες: Επικαιρότητα (Current affairs), Σύγχρονα θέματα (Contemporary issues), Άνθρωποι (People), Τέχνες & Πολιτισμός (Arts & Culture) και Σπορ (Sport). 2o πεδίο: «Εμπορική φωτογραφία» (Commercial) με τις κατηγορίες: Καμπάνια (Campaign), Ταξίδι (Travel), Lifestyle, Νεκρή Φύση (Still Life) και Μόδα (Fashion) και 3o πεδίο: «Καλλιτεχνική Φωτογραφία» (Fine Art) με τις κατηγορίες: Αρχιτεκτονική (Architecture), Πορτρέτο (Portraiture), Τοπίο (Landscape), Νεκρή Φύση (Still Life) και Εννοιολογική Σύλληψη (Conceptual).

Υπάρχουν δέκα κατηγορίες στον Ανοικτό διαγωνισμό, στον οποίο μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία. Αυτές είναι: Δράση (Action), After Dark, Αρχιτεκτονική (Architecture), Τέχνες & Πολιτισμός (Arts & Culture), Μόδα (Fashion), Φύση και Άγρια Ζωή (Nature & Wildlife), Πανόραμα (Panoramic), Άνθρωποι (People), Χαμόγελο (Smile) και Ταξίδι (Travel). Τη φετινή χρονιά, οι συμμετοχές του Ανοικτού διαγωνισμού προεπιλέχθηκαν από μια επιτροπή ειδικών του iStockphoto.

Την τελική επιλογή των νικητών στις διάφορες κατηγορίες, καθώς και του τελικού νικητή του Ανοικτού διαγωνισμού, θα πραγματοποιήσει μια επιτροπή που θα αποτελείται από τους:
• Francis Hodgson
• Andrew Saunders, Αντιπρόεδρο, Creative Imagery, Getty Images
• Joseph Jean Rolland Dubé, Αντιπρόεδρο, Content Development, iStockphoto
• Yann Salmon-Legagneur (Sony Europe Marketing -DSLR) και
• Paul Genge (Sony UK Technical Marketing – DSLR)

Οι νικητές του Sony World Photography Awards θα… παρελάσουν στο φεστιβάλ «World Photography Festival and Exhibitions», που θα πραγματοποιηθεί στο Somerset House του Λονδίνου από τις 26 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θέλοντας να δώσει έμφαση στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου και τόπου συνάντησης για φωτογράφους, υπόσχεται ποικιλία από ομιλίες, προβολές, ανασκοπήσεις portfolio, κριτικές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή πολλών από τα διεθνούς φήμης μέλη της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας. Η έκθεση των νικητών του Sony World Photography Awards θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Μαΐου 2011 ενώ εισιτήρια για το φεστιβάλ και την έκθεση θα είναι διαθέσιμα μέσω του δικτυακού τόπου www.worldphoto.org από τις 4 Φεβρουαρίου 2011.

Οι νικητές των Επαγγελματικών κατηγοριών θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 27 Απριλίου κατά την τελετή απονομής των βραβείων του Sony World Photography Awards. Για πρώτη φορά, η τελετή θα φιλοξενηθεί στο Λονδίνο, στο Odeon Leicester Square αντί για τις Κάννες της Γαλλίας, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνη τη βραδιά θα ανακοινωθεί και ο Φωτογράφος της Χρονιάς του Sony World Photography Awards, ο νικητής του βραβείου της Χρυσής Ίριδας (L’Iris D’Or).

Για τη νίκη του θα λάβει ως έπαθλο 25.000 δολάρια και επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό Sony ενώ ο νικητής του Ανοικτού διαγωνισμού θα λάβει χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων καθώς και φωτογραφικό εξοπλισμό Sony. Η τελευταία παρουσίαση της βραδιάς θα είναι προς τιμήν της προσωπικότητας που θα βραβευτεί με το βραβείο Outstanding Contribution to Photography.

Την απονομή μπορεί να δει και το κοινό με τα εισιτήρια να είναι διαθέσιμα μέσω του δικτυακού τόπου www.worldphoto.org από τις 4 Φεβρουαρίου 2011.

Σημαντικές ημερομηνίες

4 Φεβρουαρίου / Αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων για το φεστιβάλ Sony World Photography Awards και το World Photography Festival
8 Μαρτίου / Ανακοινώνεται ο νικητής του βραβείου Outstanding Contribution to Photography
22 Μαρτίου / Ανακοινώνονται οι νικητές του «Ανοιχτού» Διαγωνισμού
27 Απριλίου / Τελετή απονομής των βραβείων στο Odeon Leicester Square του Λονδίνου. Ανακοίνωση των νικητών των επαγγελματικών κατηγοριών, του Φωτογράφου της Χρονιάς του Ανοικτού διαγωνισμού και του νικητή του L’Iris D’Or/ Φωτογράφου της Χρονιάς του Sony World Photography Awards
26 Απριλίου – 22 Μαΐου / Φεστιβάλ World Photography Awards (26 Απριλίου – 1η Μαΐου) και Έκθεση στο Somerset House