Μια νέα γενιά επεξεργαστών για συστήματα server υψηλών επιδόσεων ανακοίνωσαν οι Intel και IBM. Οι νέοι επεξεργαστές θα διαθέτουν “…τεχνολογίες αιχμής” που κάποια στιγμή θα βρεθούν σε μελλοντικά PC και server κυκλώματα.

Η παρουσίαση των τεχνολογιών αναμένεται να γίνει στο Συνέδριο International Solid State Circuit Conference (ISSCC), που θα λάβει χώρα στο San Francisco στις 20 με 24 Φεβρουαρίου.

Η Intel φαίνεται να επιθυμεί να δείξει το επόμενης γενιάς Itanium τσιπ με κωδική ονομασία Poulson, έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που διαθέτει 50MB cache, σύμφωνα με μια πρώτη ανακοίνωση για το πρόγραμμα.

Η IBM θα κάνει μια παρουσίαση για το δικό της zEnterprise 196 τετραπύρηνο server chip, που τρέχει στα 5.2GHz και είναι διαθέσιμο ήδη με τα συστήματα zEnterprise mainframe.

Ενώ όλοι αυτοί οι επεξεργαστές έχουν ανακοινωθεί, λίγες λεπτομέρειες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, και κανείς δεν τα έχει δει να λειτουργούν. Το few τσιπ της IBM είναι στην ατζέντα του ISSCC ως ο επεξεργαστής με την “υψηλότερη συχνότητα στην ιστορία των μικροεπεξεργαστών.” Χρησιμοποιεί 1.4 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και έχει 30MB μνήμης cache.

Το δημιούργημα της Intel, το Poulson τσιπ, θα διαδεχτεί τους νυν επεξεργαστές Itanium με κωδική ονομασία Tukwila που άρχισε να διατίθεται αυτό το μήνα στην αγορά.