Την νέα της πλατφόρμα OMAP5 ανακοίνωσε η Texas Instruments. Η εταιρία πιστεύει πως έτσι θα “μεταμορφώσει” την φορητότητα των επεξεργαστών αφού πιστεύει πως “δημιουργεί μια εμπειρία που θα αλλάξει τόσο την εμπειρία, όσο οι ανακαλύψεις του Henry Ford στην αυτοκινητοβιομηχανία.” Ο κατασκευής 28nm OMAP5 θα διαθέτει μια δωδεκάδα (!) από ειδικευμένους πυρήνες, αλλά στην καρδιά θα είναι δύο Cortex-A15 MPcores με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 2 GHz ανά πυρήνα.

Ο Cortex-A15 πρωτοανακοινώθηκε από την ARM τον Σεπτέμβριο και η η Texas Instruments ήταν μια από τις 3 κύριες εταιρίες που συμβλήθηκαν. Ο A15 είναι διάδοχος του Cortex-A9 που έχουν σημερινές πλατφόρμες (όπως η OMAP4 ή ο Tegra 2) και προσφέρει 50% αύξηση επιδόσεων συγκριτικά με τον A9 στις ίδιες ταχύτητες.

Συνολικά ο ΟMAP5 θα έχε επιδόσεις 3x και 5x στα γραφικά σε σχέση με τη σημερινή γενιά OMAP4. Η ΤI θα συνεργαστεί με την Imagination Technologies για το τμήμα γραφικών (GPU) και το OMAP5 θα έχει νέο πολυπύρηνο PowerVR SGX544MP τμήμα που παρέχει DirectX 9 υποστήριξη.

Οι δύο ARM Cortex-M4 πυρήνες που υπόσχεται το OMAP5 είναι ειδικευμένοι για να έχουν χαμηλή κατανάλωση και να ‘ρίχνουν’ το φορτίο τους από την κύρια διαδικασία εφαρμογών. Επιπλέον ο OMAP5 διαθέτει μονάδα multi-core imaging και vision processing, πολυπύρηνη IVA HD μηχανή βίντεο και δυνατότητα να υποστηρίζει τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα!

Σε δείγματα θα είναι διαθέσιμος, λέει η εταιρία, το “… δεύτερο μισό του 2011,” με συσκευές να είναι στην αγορά “… στο δεύτερο μισό του 2012.” Με άλλα λόγια κανονικά OMAP5 προϊόντα θα έχουμε σε 1.5 με 2 χρόνια.

Περισσότερα στην έκθεση Mobile World Congress…