Δεν μπορούσε φυσικά η Apple  να αφήσει να κερδίσουν τα νέα smartphones των άλλων κατασκευαστών την προσοχή των μέσων…

Έτσι σταδιακά από την Παρασκευή η ΄μηχανή φημών’ έχει πάρει φωτιά. Ονομάστε το “iPhone Mini,” ή “iPhone Nano,” ή ένα φτηνό smartphone, μια μικρότερη έκδοση του… smartphone/ντίβα όπως λέει η Wall Street Journal είναι στα σκαριά.

Η συσκευή με κωδικό “N97″ θα έχει πάνω-κάτω το μέγεθος του σημερινού iPhone 4, μικρότερο βάρος και μια οθόνη “… από άκρη σε άκρη”. Το μικρότερο iPhone θα έχει ακόμη πλοήγηση με φωνή, εικονικό πληκτρολόγιο και κάπου τη μισή τιμή του σημερινού iPhone.

Η Apple πουλά σήμερα το iPhone για $625 στους παρόχους και τελικά με τις επιδοτήσεις κοστίζει κάπου $199 για τον καταναλωτή – παρόμοιο σε ευρώ στην Ευρώπη, ενώ το κόστος του ‘μικρού’ θα επιτρέπει να το παίρνουν ουσιαστικά δωρεάν.

Γιατί;

Αυτή η τακτική ΔΕΝ έχει σχέση με τα όσα ως τώρα κάνει η εταιρία. Για ποιο λόγο λοιπόν κινείται έτσι; Μα, γιατί ένα πιο φθηνό iPhone θα επιτρέψει στην εταιρία να έχει ΚΑΠΟΙΑ έστω άμυνα απέναντι στο σμήνος των “μαζικής αγοράς” Android που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην smartphone αγορά — άρα δεν… έτυχε αλλά πέτυχε η ανακοίνωση μόλις είδαμε τα νέα από Sony Ericsson και Samsung στην έκθεση Mobile World Congress 2011. Σκεφτείτε πως το 2010, η χρήση Google Android λειτουργικού αυξήθηκε 888% συνολικά…

Επιπλέον η Apple εξετάζει, λέει η εφημερίδα “…μια πλήρη αναβάθμιση της υπηρεσίας αποθήκευσης MobileMe online,” μια υπηρεσία αποθήκευση στο “σύννεφο” (cloud computing) που σήμερα έχει συνδρομή $99 το χρόνο.