Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει και να απλοποιήσει τη διαδικασία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων, η Υπηρεσία Προηγμένων Σχεδίων του αμερικανικού Πενταγώνου, γνωστή και Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) απευθύνεται στη δύναμη του “όχλου”.

Μέσ από το πειραματικό πρόγραμμα με την ονομασία Experimental Crowd-derived Combat-support Vehicle (XC2V) Design Challenge, ζητά από όσους θα δηλώσουν συμμετοχή να σκεφτούν και να σχεδιάσουν τον βασικό σκελετό ενός οχήματος που θα αναλάβει ρόλους στρατιωτικής αναγνώρισης και εκκένωσης.

Ουσιαστικά οι Αμερικανοί της υπηρεσίας που έχει αναπτύξει τις πιο εξωτικές τεχνολογίες σκέφτηκαν, έξυπνα, να χρησιμοποιήσουν τα μυαλά όλων μηχανικών και των μελών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και του κοινού.

Της πρόκλησης ηγείται η Local Motors, μια εταιρεία με βάση το Phoenix που αφήνει σε μια κοινότητα να δημιουργεί σε τοπικά μικρο-εργοστάσια διάφορα οχήματα. Η Local Motors είχε χρησιμοποιήσει “open source” για την παραγωγή του Rally Fighter, ενός οχήματος που το 2008 είχε δημιουργήσει το ίδιο το κοινό. Η σχεδίαση XC2V θα πρέπει να βασιστεί στο ελαφρύ σκελετό Motors LS3 V8 και τον κινητήρα που είχε αναπτύξει για το όχημα η General Motors.

Για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του το όχημα πρέπει αν μπορεί να έχει ευέλικτη σχεδίαση ώστε άνθρωποι, εφόδια και εξοπλισμός να μεταφέρονται με τον πιο γρήγορο και αποδοτικό τρόπο. Για παρακολούθηση θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να μπορεί να δεχθεί πολλά όργανα παρατήρησης.

Η Local Motors δέχεται τις συμμετοχές μέχρι τις 3 Μαρτίου και μπορεί να είναι από ένα σκίτσο μέχρι ένα αρχείο 3D CAD file.

Για τον νικητή ψηφίζει και το κοινό ενώ για την τρίτη θέση δίδονται US$1,000, τη δεύτερη $1,500, με τον νικητή να πηγαίνει σπίτι με 7,500 δολάρια…