Έγιναν τα αυτιά και τα μάτια των διαδηλωτών…

Όταν διαδηλωτές στον πλατεία του Bahrain, Pearl Square στη  Manama, ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις, αντί για μολότωφ και είχαν ως πλέον ισχυρά όπλα τα κινητά τους…

Όπως λένε και οι NYT, ανεβάζοντας  εικόνες από την αγριότητα αυτής της εβδομάδα στη Manama, σε YouTube και yFrog, και στη συνέχεια σε Facebook και Twitter, οι διαδηλωτές ‘νίκησαν’ κατά κράτος την κυβέρνηση και ο κόσμος αντιλήφθηκε τα αιτήματα τους…

Αυτό τον καιρό, κάτι που μια δεκαετία πριν ήταν καινοτομία, η κάμερα ενός κινητού, έγινε βασικό εργαλείο για να καταγράψει κανείς τις αντιδράσεις μιας κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική…

“Έχεις επιτέλους την τεχνολογία που χωρά σε μια παλάμη για να συλλάβεις κάτι που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο,” είπε στους ΝΥΤ o κύριος  James E. Katz, διευθυντής του Rutgers Center for Mobile Communication Studies. “Είναι το στιλέτο στο λαιμό, παλιών καθεστώτων που με τη χειραγώγηση παλιών κεντρικά ελεγχόμενων τεχνολογιών (βλ. τηλεόραση), είχαν την ικανότητα να φιμώσουν τη φωνή του κοινού.”

Στην Τυνησία, με κινητά είχαμε βίντεο των πρώτων διαδηλώσεων στη Sidi Bouzid το Δεκέμβρη, ενώ το ιστορικό της χρήσης λήψεων από κινητά έχει τις αρχές του στο τσουνάμι που χτύπησε την ανατολική Ασία στις 26 Δεκεμρβίου του 2004, αλλά και στις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό τουθ Λονδίνου τον επόμενο Ιούλιο. Εικόνες και βίντεο από ερασιτέχνες όπως και τον Ιούνιο του 2009.

Νέα εποχή…

Ήταν τα συγκλονιστικά βίντεο της δολοφονικής επίθεσης εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στη Τεχεράνη, της Neda που ανέβηκαν στο YouTube και ουσιαστικά έδωσαν δύναμη στην Ιρανική αντιπολίτευση…

Ένα πρόβλημα είναι η επιβεβαίωση για το πόσο αυθεντικά είναι τα βίντεο. Το YouTube χρησιμοποιεί το Storyful,  για να διαχειρίζεται δεκάδες χιλιάδες βίντεο που έχουν ανέβει από τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως εκείνα που είναι στο CitizenTube channel.

Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Bambuser για streamάρισμα βίντεο. Ο Mans Adler, συνιδρυτής είπε πως είχε 15,000 εγγεγραμμένους χρήστες στην Αίγυπτο και περισσότερα από 10,000 είχαν ετοιμαστεί στις προηγούμενες εκλογές στη χώρα. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, όπως λέει ο Bassem Samir, της Egyptian Democratic Academy, το μόνο ζητούμενο πλέον για όλες τις σημαντικές ιστορίες που καταγράφηκαν, είναι η ποιότητα.

Αλλά με τις τεχνολογικές εξελίξεις αυτό είναι το πιο απλό…