Η ανακοίνωση του Πεντάγωνου την Πέμπτη δίνει τέλος σε ένα… ντέρμπι που είχε καταλήξει σαπουνόπερα με περισσότερα επεισόδια από την “Τόλμη και Γοητεία”…

Η αμερικανική Boeing είναι η νικήτρια του διαγωνισμό και το συμβόλαιο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα οδηγήσει στην κατασκευή αεροσκαφών ανεφοδιασμού για λογαριασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αντίπαλη κοινοπραξία των ευρωπαϊκής EADS βρέθηκε να χάνει ένα τεράστιο συμβόλαιο…

Η παραγγελία που αφορά 179 αεροσκάφη είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Πενταγώνου και η Boeing οφείλει να έχει παραδώσει τα πρώτα 18 αεροσκάφη μέχρι το 2017.

Φυσικά οι… ελπίδες όλων είναι η χθεσινή — τρίτη ! — αναγγελία της USAF για το KC-X συμβόλαιο tanker να είναι και η τελευταία. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει η Boeing με την αντίπαλη κοινοπραξία των Northrop-EADS να έχει κερδίσει τη δεύτερη φορά αλλά ανελέητο lobbiing της Boeing να έχει οδηγήσει στην ανατροπή εκείνου του συμβολαίου.

Αυτή τη φορά λοιπόν τα 179 αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο των KC-135 το πήρε η Boeing και έτσι το επονομαζόμενο KC-46A σύμφωνα με την εταιρία θα βοηθήσει να κρατηθούν 50.000 θέσει εργασίας σε και 800 προμηθευτές σε 40 κράτη.

Η EADS θα έχει την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα το κάνει…