Αποκτήσαμε επίσημο πρότυπο για την 3D μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος !

Η επιβλέπουσα αρχή του DVB προτύπου ψηφιακής TV έχει εγκρίνει το προτεινόμενο στάνταρ για την μετάδοση 3D εικόνας.

Η DVB-3DTV σχεδιάστηκε ως πρότυπο πέρυσι αλλά ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα. Τώρα η πρόταση έχει την υποστήριξη της οργάνωσης DVB και πλέον μπορεί επισήμως να προστεθεί στο στάνταρ μετάδοσης ψηφιακού σήματος DVB (Digital Video Broadcasting) όπως υπάρχει ήδη το στάνταρ DVB-S για δορυφορική μετάδοση, DVB-T2 για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και DVB-H, για πρόγραμμα σε φορητές συσκευές.

Ο Οργανισμός DVB organisation όπως ειπώθηκε θα υποβάλει το DVB-3DTV στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών (European Telecommunications Standards Institute (ETSI), για επίσημο ορισμό του στάνταρ.

Πως θα λειτουργεί;

Το νέο στάνταρ είναι “frame compatible”: οι εικόνες για το αριστερό και το δεξί μάτι μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε ένα κανονικό καρέ Υψηλής Ευκρίνειας δύο διαστάσεων (2D HD frame) και να επιτρέπουν σε κανάλια να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που ήδη έχουν. ‘Κρυμμένα δεδομένα’ (metadata) περιλαμβάνονται στη μετάδοση για να βοηθήσουν τον δέκτη να αναγνωρίσει πως η εκπομπή είναι 3D και να ‘εξάγονται’ δύο εικόνες από τη ροή των δεδομένων. Αυτό καθιστά εύκολη την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού σε 3D μια αναβάθμιση software.

Το DVB-3DTV όχι μόνο περιλαμβάνει 720p και 1080i συμβατά σε επίπεδο καρέ φορμα σε 50Hz και 70Hz, αλλά και τεχνολογία top-and-bottom και side-by-side 3D φορμά. Ταυτόχρονα υποστηρίζει και 24Hz 1080p δίπλα-δίπλα (side-by-side) καρέ.

Οι προδιαγραφές επιβάλουν την δυνατότητα να βελτιωθεί το πρότυπο DVD-3DTV στο μέλλον χωρίς να σταματήσει να υπάρχει και η υπάρχουσα έκδοση – ΕΥΤΥΧΩΣ, δεν θα αλλάζουμε tv…

Εξετάζεται και η δυνατότητα να χρησιμοποιείται μια από τις δύο 3D εικόνες στα 2D εικόνα, ώστε με ΜΙΑ εκπομπή να μας έρχεται και 3D και 2D σήμα και να μην έχει πρόβλημα η τηλεόραση να το χειριστεί…