Η πτήση για την έκδοση πρωτοτύπου του T-50 έγινε την περασμένη Πέμπτη και είναι το δεύτερο  αεροσκάφος δοκιμών για έναν τύπο μαχητικού που φιλοδοξεί να αποτελέσει το ‘αντίπαλο’ δέος του F-22 αλλά και των ευρωπαϊκών και κινεζικών πλέον μαχητικών, κυρίως στον ρόλο αεροπορικής υπεροχής – αποστολές CAP.

Είναι το δεύτερο βιομηχανικό πρωτότυπο αεροσκάφος του T-50 που την Πέμπτη 3 Μαρτίου έκανε την πτήση του από το Komsomolsk-on-Amur. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος οι άνθρωποι της εταιρίας ελπίζουν πως θα αποτελέσει το “πλέον προηγμένο αεροσκάφος” στον κόσμο και φαίνεται πως αρχικά τουλάχιστον θα έχει ρόλο αεροπορικής υπεροχής αφού σε εσωτερικό χώρο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2 πυραύλους μακράς ακτίνας κια 8 μέσης εμβέλειας. Σημαντικό για τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το ότι θα μπορεί να απογειώνεται από προκεχωρημένα αεροδρόμια με λιγοστές υποδομές.

Το πρώτο πρωτότυπο του μαχητικού jet είχε κάνει την πρώτη πτήση του τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει 36 δοκιμαστικές πτήσεις. Το κόστος για κάθε αεροσκάφος αναμένεται να ανέλθει στα $100 δολάρια.

Η πτήση των 44 λεπτών χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη ενώ ρωσική Αεροπορία σχεδιάζει να κάνει την πρώτη παραγγελία των 60 μαχητικών από το 2015 και μετά.