Δεν έχει πεθάνει ακόμη αλλά το DVD, το μέσο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τι σημαίνει “καλή εικόνα”, φαίνεται πως έχει περάσει το κατώφλι της καθόδου…

Η πτώση στις πωλήσεις συνεχίζει ακάθεκτη – έχουμε 40% πτώση στον όγκο πωλήσεων συγκριτικά με πέρυσι στους top 20 τίτλους όπως λέει το περιοδικό Home Media Magazine, ενώ τα κλασικά ‘βίντεοκλαμπ’ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τα μεγάλα στούντιο κόβουν σημαντικά το λανσάρισμα παλαιότερων τίτλων από τις ταινιοθήκες τους.

Οι μέρες του Digital Versatile Disc φτάνουν στο τέλος τους νέα φορμά έρχονται στο θέση του όμως με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα…

Οι δίσκοι Blu-ray, που βγήκαν το 2006 στην αγορά με 5 έως 10 φορές περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ υπάρχουν και οι δίσκου MOD (Manufactured on Demand) δίσκου δηλαδή που κατασκευάζονται σε μικρές ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες. Το έχει κάνει η Warner με τη σειρά δίσκων Archive Collection, ενώ υπάρχει η σειρά Sony Screen Classics by Request και η MGM Limited Edition Collection.

Από την άλλη υπάρχει και η λύση των ‘μέσων παράδοσης’ όπως τα καλωδιακά κανάλια ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής παράδοσης. Με τιμή $3 με $10, ήρθε η ώρα για τις Internet-based on-demand streaming υπηρεσίες όπως στις ΗΠΑ με το Netflix και το Hulu Plus ενώ υπάρχει και το κόστος του $8 και $10 για.. ‘μπουφέ’ όσο θέλεις να φας.! Και όχι μόνο αυτό, στις ΗΠΑ πάλι υπάρχει η υπηρεσία Wal-Mart VUDU, Amazon Instant Video και το Apple iTunes Store — τιμές από 99 σεντς μέχρι $20.

Από τα 35 χιλιοστά φιλμ στα 16 χιλιοστά, στις κασέτες VHS, τα μέχρι το DVD του 1997, φτάσαμε στα Blu-ray και το ‘κατέβασμα’. Το δεν καταπληκτικό με το ‘κατεβασμένο’ υλικό είναι πως είναι επιστροφή στο παρεθλόν στο κομμάτι της ποιότητας αφού ενώ το ‘μπλέ δισκάκι’ έχει κυριολεκτικά εκθαμβωτική ποιότητα το περιεχόμενο streaming είναι κατά βάση μέτριο έως κακό.

Στην εποχή του HDTV με ποιότητα εικόνας VHS λοιπόν. Ο λόγος; κοστίζει 40.000 δολάρια να ετοιμάσεις ένα Blu-ray για την αγορά και μόλις 600 δολάρια να ετοιμάσεις το ίδιο περιεχόμενο σε streaming site.

Περίεργες εποχές και εμείς αναρωτιόμαστε ήδη για το… μετά!