Είναι το πρώτο πρόβλημα μέσα στην πτήση για το μοντέλο συμβατικής απογείωσης, την έκδοση ‘εδάφους’ του ακριβότερου μέχρι σήμερα μαχητικού σε εξέλιξη, F-35…

Το πρόγραμμα με τα πολλά προβλήματα του F-35 JSF είχε διαρροή λαδιού στην γεννήτρια ισχύος κατά την διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους δοκιμών AF-4 ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει με ασφάλεια το αεροσκάφος.
Όπως αναφέρει το Reuters όλος ο στόλος των δέκα F-35 έχει μείνει στο έδαφος μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα για τα αίτια της διαρροής. Το αεροσκάφος πετούσε από την αεροπορική βάση Edwards στην νότια California όταν είχαμε στο συμβάν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Lockheed,  John Kent.

Το Reuters αναφέρει πως ο στόλος των F-35 σταμάτησε τις πτήσεις ως προφύλαξη ενώ το Flightglobal.com αναφέρει πως είναι η δεύτερη φορά που διατάσσεται η παύση των πτήσεων τους τελευταίους έξι μήνες. Την περασμένη φορά ήταν ζήτημα software που ανακαλύφθηκε στις προσομοιώσεις.

Δυσαρεστημένοι οι Καναδοί…

Οι γείτονες των ΗΠΑ αναφέρουν πως πρόσφατη μελέτη δείχνει πως το κόστος θα είναι διπλάσιο από το αναμενόμενο. Η αναφορά, αν και οι ΗΠΑ καλύπτουν το 90% του κόστους ανάπτυξης, κάνει τα συνεργαζόμενα κράτη να… αναριγούν όταν ακούνε το τελικό κόστος. Ένα από αυτά είναι και ο Καναδάς όπου μέλη του κοινοβουλίου ασκούν δριμεία κριτική για όλο το πρόγραμμα του F-35 μετά την τελευταία αναφορά από το μέλος του Γραφείου του Προϋπολογισμού της χώρας Kevin Page. Ο Page σημείωσε σε αναφορά του πως η Καναδάς θα πρέπει να αναμένεται να ξοδέψει $30 δισεκατομμύρια για να αποκτήσει 65 F-35 μαχητικά τα επόμενα 30 χρόνια! Τελίκή τιμή που αναμένεται να είναι διπλάσια από τον αρχικό κόστος που υπολογίζονταν.

Εκπρόσωπος του Καναδικού Υπουργείο Άμυνας είπε πως η κυβέρνηση αναμένεται ξοδέψει $9.2 δις δολάρια για την αγορά και $256-300 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να διατηρεί για 20 χρόνια τον στόλο: “Το F-35 είναι το μόνο τζετ που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας,” σημείωσε ο Page, υπερασπιζόμενος την επιλογή, αλλά ο Καναδάς δεν είναι η μόνη χώρα όπου οι πολίτες ασκούν κριτική για το κόστος του αεροσκάφους, το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης άλλαξε επιλογή από το μοντέλο F-35B STOVL στο F-35C για τα αεροπλανοφόρα του, επισήμως για να υπάρχει ‘ομογενοποίηση΄με τα κράτη-συμμάχους…