Σχεδόν το 80% των παιδιών με ηλικία από 0 (!) έως και 5 χρησιμοποιούν το Internet τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση στις ΗΠΑ σύμφωνα με αναφορά του εκπαιδευτικού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Joan Ganz Cooney Center και του Sesame Workshop στην Αμερική…

Η αναφορά, που σχηματίστηκε με δεδομένα από επτά πρόσφατες έρευνες, δείχνει πως τα μικρά παιδιά είναι με απίστευτα αυξανόμενους ρυθμούς ‘καταναλωτές’ ψηφιακών media κάθε τύπου, σε πολλές περιπτώσεις με χρήση περισσότερων του ενός μέσων!

Η χρήση της τηλεόρασης είναι βέβαια ακόμη κυρίαρχη σε σχέση με το διαδίκτυο και στον αριθμό των παιδιών που χρησιμοποιούν το ένα ή το άλλο μέσο αφού τα μικρά παιδιά βλέπουν κατά μέσο όρο 3 ώρες την ημέρα τηλεόραση και με χρήση-ρεκόρ για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας – έχει το 47% όλων των ηλεκτρονικών media.

Από την άλλη αυτή η χρήση της τηλεόρασης είναι και κύρια αιτία για τη χρήση του Internet. Γονείς σε μια μελέτη έδειξαν πως περισσότερο από το 60% των παιδιών κάτω των 3 βλέπουν βίντεο online. Το ποσοστό μειώνεται όσο μεγαλώνουν (η αναφορά δείχνει πως αιτία είναι ο λιγότερος χρόνος στο σπίτι), αλλά ακόμη και τα παιδιά 8 με 18 όπως λέει άλλη έρευνα, καταναλώνουν το 20% του περιεχομένου βίντεο online σε κινητά ή άλλες φορητές συσκευές όπως media players .

Η αναφορά πάντως δεν λύνει την γνωστή απορία για το αν ο χρόνος μπροστά στην οθόνη είναι καλός για τα παιδιά, αντίθετα μιλά για ισορροπία: “Η μητέρα μου έλεγε πως το πολύ από οτιδήποτε δεν είναι καλό για εσένα, είτε είναι κατανάλωση πρωτεΐνης, είτε είναι το… σκοινάκι είτε το ‘always being connected’ του ψηφιακού κόσμου,” λέει ο Dr. Lewis Bernstein, πρόεδρος τους Sesame Workshop.