Στην Γηραιά Ήπειρο ίσως ο ανταγωνισμός να μην αποφέρει τα αναμενόμενα…

Σε όλη την Ήπειρο η πώληση και η διάθεση των πολύτιμων συχνοτήτων εκπομπής για υπηρεσίες φορητού Internet υψηλής ταχύτητας — το επονομαζόμενο ψηφιακό ‘μοίρασμα — δεν έχουν κάνει όπως λένε οι NYT, τίποτα για να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Απλά ενισχύθηκαν οι μεγάλοι ‘παίκτες’ της αγοράς…

Οι καταναλωτές εμφανίζεται πως είναι σε κίνδυνο να χάνουν αφού οι μεγάλοι operators χρησιμοποιούν την οικονομική τους δυνατότητα και το πολιτικό τους βάρος για να αφήσουν έξω από τις διαδικασίες διεκδίκησης και την κινητή αγορά, λένε οι υπέρμαχοι.

Ο περιορισμός του ανταγωνισμού είναι πιθανό να έχει και αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του φορητού Internet, να μειώνει την εξάπλωση της χρήσης και να μην διευκολύνει την επίτευξη του στόχου του σουπερ-γρήγορου, 30 megabit/δευτ σε ταχύτητες κατεβάσματος, στόχου της ΕΕ. Ο στόχος έχει τεθεί για κάθε νοικοκυριό το 2020.

“Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι δημοπρασίες δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών,” είπε στους NYT η Ilsa Godlovitch, διευθύντρια της Ένωσης European Competitive Telecommunications Association, μια ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες που αντιπροσωπεύει μικρότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλη την Ευρώπη. “Απλά επιβεβαιώνουν το λιμνάζον status quo σε αυτές τις αγορές, ή ακόμη και μειώνει τον ανταγωνισμό,” συμπλήρωσε.

Εκτός από τις εταιρίες και κάποιες κυβερνήσεις είναι κερδισμένες καθώς αναζητούν μετρητά βέβαια…

Έτσι η Γαλλία και η Γερμανία για παράδειγμα έχουν ως κράτη μεγάλα μερίδια στην France Télécom και την Deutsche Telekom, αντίστοιχα και λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα. Και στις δύο χώρες όπως και στο πρώην μονοπώλιο της Ισπανίας, την Telefónica είναι εταιρίες με τους περισσότερους εργαζόμενους, κάτι που τους δίνει πολιτική ισχύ…

Από την άλλη όπως λέει η Neelie Kroes, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες, πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να δουλέψει με τις κατά τόπους κρατικές αρχές και να σχεδιαστούν δημοπρασίες που θα έχουν πιο έντονο ανταγωνισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία που δεν έχουν βγάλει ακόμη σε δημοπρασία τα 800 megahertz, κάτι που θα γίνει το επόμενο έτος…

Στη Γερμανία, η δημοπρασία των έξι εβδομάδων τον Μάιο του 2010 έφερε στην κυβέρνηση €4.38 αλλά μόνο οι T-Mobile, Vodafone και O2, μέλος της Telefónica μπόρεσαν να αγοράσουν φάσμα. Δεν είναι και άσχημα για την κυβέρνηση αλλά οι καταναλωτές;

Στις 4 Μαρτίου δε, η Σουηδία έβγαλε $324 εκατομμύρια από την δημοπρασία της. Μόνο τέσσερις πάροχοι, οι TeliaSonera, 3 Sweden, Telenor και Tele2, αγόρασαν φάσμα ενώ δύο ‘μικροί’, οι Com Hem και Netett Sverige, βγήκαν εκτός…

Τι συμφέρει τελικά τον καταναλωτή όμως;