Ακόμη και αν δεν έχουμε ακριβώς αντιληφθεί το τι έχει συμβεί με τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας, οι επιστήμονες προειδοποιούν για επιπλέον μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.

Για να λαμβάνουν πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Texas Tech και συγκεκριμένα το ειδικό κέντρο Geospatial Technologies, έχουν αναπτύξει έναν online, προσβάσιμο από το κοινό χάρτη που δείχνει δεδομένα σε όλο τον κόσμο σχεδόν μόλις έχουν συμβεί.

Το Texas Tech δημιούργησε το χάρτη την Δευτέρα με σχεδόν σύγχρονα – near-real-time, απομακρυσμένα feeds από το ειδικό κέντρο Geological Survey’s Earthquake Hazards Center και το Εθνικό Κέντρο για τα Τσουνάμι – National Oceanic and Atmospheric Administration’s Tsunami Warning Center. Όλη η σεισμική δραστηριότητα που έχει λάβει χώρα από την Παρασκευή μαζί με τον αρχικό σεισμό των 8.9 Ρίχτερ, είναι στον χάρτη με τοποθετημένα στον χάρτη ‘κουμπιά’.

Μετακινώντας τον κέρσορα πάνω σε κάθε κουμπί έχει πληροφορίες για ώρα, ημερομηνία και θέση αλλά και όλες τις λεπτομέρειες με ένα ακόμη κλικ. Υπάρχει επιλογή για χάρτη δορυφόρου, και τοπογραφικά μοντέλα.

Σε ένα κουτί αριστερά κάτω υπάρχει ένδειξη για τους πλέον πρόσφατους μετασεισμούς.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε μετά την έλλειψη δεδομένων από τα media.