H Sony Corp σε κούρσα διαδοχής…

Όπως φαίνεται μια κούρσα στην οποία την πρωτοπορία έχει ο Kazuo Hirai, ο άνθρωπος που στη νέα αναδιοργάνωση της μεγάλης εταιρίας έχει αναλάβει τους πιο νευραλγικούς τομείς: το τμήμα των ‘καταναλωτικών’ προϊόντων – consumer products unit. Είναι το μεγαλύτερο τμήμα της τμήμα της εταιρίας και ο ίδιος ο CEO της, Howard Stringer είπε πως ο Hirai είναι πρώτος στην ‘κούρσα’ για να αποτελέσει τον διάδοχο του.

Ο Ουαλός Stringer, 69, που σήμερα είναι ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, θα διατηρήσει όπως για την ώρα τις θέσεις του με βάση τον νέο σχεδιασμό αλλά…

“Είναι σημάδι πως η Sony έχει βγει από τη ‘λειτουργία κρίσης’ στην οποία ήταν μετά το σοκ της. Μπορεί τώρα να προχωρήσει από το στάδιο της αναδιοργάνωσης σε αυτό της ανάπτυξης,” είπε ο Mitsushige Akino, διαχειριστής κεφαλαίων στην Ichiyoshi Investment Management Co Ltd.

Στη Sony έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον πιθανό διάδοχο του Stringer, τον πρώτο μη-Ιάπωνα που ήταν ποτέ στο τιμόνι της εταιρίας καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Αναμένεται να φύγει από τιμόνι το 2013. Το Ιανουάριο αρνήθηκε πως είναι υποψήφιος για την προεδρία του BBC.

“Το προεδρείο και εγώ έχουμε μιλήσει για τα σχέδια διαδοχής και είναι το πρώτο βήμα. Δεν έχουμε λάβει την τελική απόφαση,” είπε ο Stringer στη συνέντευξη Τύπου

“Είναι ευκαιρία για το προεδρείο να δει τον Hirai san και να κρίνει τις επιδόσεις του. Θα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, αλλά είναι σε ηγετική θέση,” είπε ο Stringer.

Ο Hirai, 50 ετών, αυτή τη στιγμή ηγείται του τμήματος προϊόντων δικτύου και υπηρεσιών που έχει κάτω του και το τμήμα παιχνιδιών αλλά και νέα σχέδια στο κομμάτι της μουσικής και των ταινιών.

“Στον τρέχοντα ρόλο του ο κύριος Hirai είχε επιτυχία στην θετική πορεία του τμήματος των παιχνιδιών,” είπαν οι άνθρωποι της Sony σε δήλωση.

Υπό του Stringer, η Sony μείωσε θέσεις εργασίας και πούλησε εργοστάσιο για να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους αλλά οι αναλυτές λένε πως θα χρειαστούν και άλλες βελτιώσεις στη λειτουργία για να ‘τρέξει’ στην ίδια ταχύτητα με τις Apple Inc, Nintendo και Samsung Electronics.

Ουσιαστικά η Sony με τις ανακοινώσεις της και τα δύο ξεχωριστά γκρουπ που δημιουργήθηκαν, εκείνο που αναλαμβάνει ο Hirai έχει το 60% του τζίρου της εταιρίας. Ο Hiroshi Yoshioka που θα ηγείται από την 1η Απριλίου των ‘επαγγελματικών’ της εταιρίας θα έχει έναν προσοδοφόρο τμήμα: “Ο Yoshioka san έχει την ευκαιρία να βγάλει πολλά χρήματα για το γκρουπ του οπότε δεν τελείωσε η κούρσα,” είπε ο Stringer.

Ποιος είναι ο… “Kaz”;

Ο Hirai, γνωρίζει άψογα αγγλικά και είναι γνωστός για τις ικανότητες παρουσίασης που διαθέτει, ικανότητες που αξιοποίησε περισσότερο στην παρουσίαση του εντυπωσιακού NGP στο Tokyo τον Ιανουάριο.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρία διπλασιάστηκαν στα προϊόντα δικτύωσης και υπηρεσιών στο διάστημα Οκτωβρίου=Δεκεμβρίου πέρυσι, από την άλλη όμως ζημιές καταγράφηκαν στον τομέα των TVs που ‘πλήγωσαν’ τα αυξημένα κέρδη της Sony.

Ο Stringer ανέλαβε CEO της Sony το 2005, και είναι και πρόεδρος από το 2009…