Σε πλήρη λειτουργία η κρατική μηχανή στην Ιαπωνία αν και η τροφοδοσία με τρόφιμα από κάθε σημείο της χώρας προς τους πληγέντες παραμένει δύσκολη. Οι ελλείψεις σε καύσιμα και τροφή για τους αστέγους είναι μεγάλες αφού και τα λιγοστά φορτηγά δεν τροφοδοτούνται με καύσιμα εύκολα στην μείζονα περιοχή. Το μέγα ζήτημα που προκύπτει είναι με τους περίπου 380.000 αστέγους που μένουν σε 2.200 καταφύγια όταν οι θερμοκρασίες στις περιοχές που έχουν πληγεί είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο: είμαστε στην καρδιά του χειμώνα στην περιοχή.

Η έλλειψη καυσίμων έχει αναγκάσει την κυβέρνηση της περιοχής Miyagi να επιτρέψει την ταφή των θυμάτων χωρίς αποτέφρωση. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει με 5.4 δισεκατομμύρια γιεν από τα αποθέματα της το κόστος της ανάπτυξης της στρατιωτικής δύναμης SDF που ασχολείται με τη λογιστική υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Miyagi, Yoshihiro Murai κάλεσε όσους επιβίωσαν να κινηθούν σε άλλες περιφέρειες αφού δεν μπορεί να τους παρέχει στέγαση για την ώρα. Η επανατοποθέτηση θα γίνει σε προ-κατασκευασμένες κατοικίες που ήδη έχουν παραγγελθεί μετά το εξάμηνο.

Όπως είπε και αξιωματούχος κος Yukio Edano σε συνέντευξη τύπου, η κυβέρνηση εξετάζει και την μεταφορά επιζώντων που σήμερα είναι στην περιοχή Tohoku σε άλλες περιοχές.

Στην Sendai, πρωτεύουσα της Επαρχίας Miyagi πάντως, σχεδόν όλα τα καταστήματα στον εμπορικό δρόμο κοντά στον σταθμό JR Sendai έχουν ανοίξει ξανά για να παρέχουν τροφή σε κατοίκους ενώ παντοπωλεία στην Tome, στο Miyagi, έχουν επίσης αρχίσει να δουλεύουν καθώς αποκαταστάθηκε η παροχή ισχύος.