Μια απίστευτη δουλειά. Μια πρωτοποριακή, τόσο ‘μπροστά’ σχεδίαση. Απίθανη, υπέροχη ιδέα και δημιουργικότητα με ‘σεβασμό’…

Τι χρειάζεσαι για να έρθεις πιο κοντά στον Θεό; Μάλλον η απάντηση είναι εσωτερική… Από την άλλη αφού το “εκκλησιάζεσθε” έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίζουμε την πανέμορφη δουλειά που έκανε η γαλλική ομάδα FREAK freearchitects. Αυτή είναι η πρόταση που κατέβασαν σε διεθνή διαγωνισμό για μια Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία και ένα Κέντρο Πολιτισμού στο Παρίσι…

Τον Οκτώβριο του In October 2010 η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό με κύριο στόχο την σχεδίαση και την κατασκευή στο Παρίσι ενός νέου πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου. Δίπλα στον Πύργο του Άιφελ και στην γειτονιά του Quai Branly Museum που δημιούργησε ο Jean Nouvel, το κτίριο θα φιλοξενεί ορθόδοξους ιερείς και εκτός από εκκλησία θα είναι συνδεδεμένο με χώρους εκθέσεων, συνεδριακούς χώρους, γραφεία, βιβλιοθήκες κ.ο.κ. Το μόνο που πρέπει να πετύχει το κτίριο είναι να ‘διαχειριστεί’ το ιστορικό περιεχόμενο και να προσφέρει άφθονους χώρους για τους επισκέπτες και θρησκευτικές διαδικασίες.

Όπως λένε οι άνθρωποι του γραφείου, η πρόταση τους συνδυάζει όλα τα προγράμματα σε ένα mono block κτίριο με συγκεκριμένη ‘εικόνα’ στον χώρο. Ο χρυσός τρούλος που είναι στα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού έχει ‘ενσωματωθεί’ σε ένα μαύρο σχήμα από μπετό και η όλη κατασκευή σέβεται την χρυσή πρόσοψη Alma Palace στην κατασκευή.

Ο κήπος «Taïga» καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του όλου χώρου ενώ η πρόσβαση στην εκκλησία που ‘επιπλέει’ γίνεται με σκάλες.

Συγκλονιστικά εμπνευσμένη ιδέα…