Αν και είχαμε πολλές αναφορές για το αντίθετο, υπάρχουν ενδείξεις πως το επόμενης γενιάς iPhone θα έχει τεχνολογίας near field communication (NFC) δηλαδή πληρωμής με το κινητό. Σύμφωνα με το Forbes αυτά. Φυσικά οι φήμες είναι από ‘δεύτερο’ χέρι και πηγή που δεν κατονομάζεται αλλά όλοι ξέρουμε πως τα νέα ταξιδεύουν…

Στον εκθεσιακό χώρο υπήρχαν δεκάδες εταιρείες που έδειχναν τέτοιου είδους λύσεις, οι οποίες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη χρήση της τεχνολογίας NFC (Near Field Communication). Αν ένα κινητό τηλέφωνο ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία και διαθέτει τη σχετική εφαρμογή, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά:

Ο χρήστης ακουμπά τη συσκευή του στον ειδικό αναγνώστη (reader) που έχει το κατάστημα που βρίσκεται, πατά ένα PIN ή λέει απλώς ΟΚ και η συναλλαγή διεκπεραιώνεται. Η δε πληρωμή γίνεται είτε με πιστωτική είτε χρεωστική κάρτα που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης συνδέσει το smartphone του με μία κάρτα και άρα δεν τη δίνει στον καταστηματάρχη αλλά απλά ‘ακουμπάει’ το κινητό του στον reader. Είναι λύση που θα ξεκινήσει για μικροσυναλλαγές αλλά όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα αργήσεις να το χρησιμοποιείς και για πιο ‘κανονικές’ αγορές…

Η δημοσιογράφος του Forbes κυρία Elizabeth Woyke ισχυρίζεται πως πηγή είναι “επιχειρηματίας που εργάζεται σε ένα άκρως απόρρητο NFC προϊόν,” που “πιστεύει πως το iPhone 5 θα έχει NFC” και βασίζεται σε ”πληροφορίες από άνθρωπο που εργάζεται στην Apple.”

Ουσιαστικά η πηγή λέει πως κατασκευαστές των NFC readers — τα μηχανήματα όπως της φωτογραφίας που ‘περνάνε’ ηλεκτρονικά τις πωλήσεις με NFC-συμβατά κινητά — “αναμένουν επίσης το iPhone 5 να έχει NFC,” και “ετοιμάζονται για NFC κινήσεις που θα φέρει το iPhone 5, πιθανώς το καλοκαίρι.”

Η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά που είχαμε στις 14 Μαρτίου από την “The Independent” που έδειχναν πως η Apple είχε μιλήσει με παρόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν πει ότι το iPhone 5 δεν θα είχε NFC τεχνολογία από “έλλειψη ξεκάθαρων στάνταρ σε όλη τη βιομηχανία,” και με βάση ανώνυμες πηγές.

Τώρα βέβαια όταν η μεγάλη ανταγωνίστρια Google έχει περιλάβει τεχνολογία NFC στο Android λειτουργικό….

Για να δούμε τις εξελίξεις, έχουν ενδιαφέρον…