Ο αμερικανός αστροναύτης Scott Kelly έφτασε με τους Ρώσους συναδέρφους του στις παγωμένες στέπες του Καζακστάν: το ξεκίνημα της ‘μετά-διαστημικών λεωφορείων” εποχής είναι… παγωμένο!

Οι διαστημικοί ταξιδιώτες επέστρεψαν και μετακινήθηκαν με ελικόπτερα στον πόλη Kustanai του Kazakhstan, και είναι ήδη στην Star City έξω από τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος της NASA Rob Navias, ήταν παρόν στην τοποθεσία προσεδάφισης και είπε πως την ώρα εκείνη ήταν “απίστευτα κρύες, απίστευτα αρκτικές και με ιδιαίτερα ισχυρό άνεμο” για οτιδήποτε άλλο οι συνθήκες.

Από την άλλη είναι συνθήκες σχετικά φυσιολογικές για την εποχή αυτή στο Kazakhstan, οι συνθήκες αυτές και οι Ρωσικές δυνάμεις ανάκτησης ως “παλιές καραβάνες” ήξεραν να τις διαχειριστούν.

Η κάψουλα Soyuz προσγειώθηκε σε χιόνι ενός μέτρου και τα μέλη του πληρώματος μετακινήθηκαν από την κάψουλα σε 30 λεπτά.

Ο επιστροφή του Kelly — δίδυμου αδερφού του διοικητή του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, Mark Kelly — και των Alexander Kaleri και Oleg Skripochka ολοκληρώνει την 26η αποστολή στοη Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που έχει πλήρωμα διαρκώς από τον Νοέμβρη του 2000.

Ο Kaleri, που έχει συνολικά 770 ημέρες σε τροχιά σε επτά ξεχωριστές αποστολές είναι σήμερα ο δεύτερος πιο έμπειρος ταξιδευτής του διαστήματος όλων των εποχών.

Μόνο ο Sergei Krikalev, που έχει περάσει 803 ημέρες στο διάστημα σε πολλαπλές αποστολές και σήμερα είναι διευθυντής του Gagarin Cosmonaut Training Center στην Star City έξω από τη Μόσχα όπου προσγειώθηκε η Αποστολή 26 – Expedition 26 crew…

Οι Kelly, Kaleri και Skripochka έμειναν 157 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και 159 στο διάστημα…