Η Ιαπωνία – η χώρα που έχει δημιουργήσει γενιές ολόκληρες από ρομπότ στο παρελθόν, καταναλωτικά, εμπορικά και βιομηχανικά, θα χρησιμοποιήσει την ειδίκευση της για να βοηθήσουν τα μικρά και μεγάλα αυτά δημιουργήματα στις εργασίες εκκαθάρισης μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ.

Όπως λένε πρόσφατες πληροφορίες, οι τεχνικοί στον Σταθμό Παραγωγής Πυρηνικής ενέργειας της Fukushima αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το Monirobo, ένα, συμπαθές στην όψη, ερπυστριοφόρο ρομπότ που θα αναλάβει επικίνδυνες αποστολές μέσα από τα χαλάσματα.

Με τη χρήση της ευελιξίας του και της μεγάλης αντοχής, και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, το ρομπότ θα στέλνει μετρήσεις ακτινοβολίας, θερμοκρασίας και υγρασίας.

Μέσα στην καρδιά των προβληματικών αντιδραστήρων θα μπορεί να στείλει και 3D βίντεο πίσω στον χειριστή του. Το μοναδικό τεχνικό ζήτημα πάνω στο οποίο εργάζονται οι τεχνικοί είναι πως ο χειριστής έχει ως μεγαλύτερη απόσταση από το ρομπότ το ένα χιλιόμετρο, σε κάθε περίπτωση όμως οι εργαζόμενοι στην πιο κρίσιμη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα θα μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα και από άποψη μετρήσεων και οπτικά των όσων συμβαίνουν στους δύο αντιδραστήρες που είναι σε πιο κρίσιμη κατάσταση μόλις γίνει η αποστολή των Monirobo.