Η ιαπωνική κυβέρνηση και τη εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) ξεκίνησαν να μελετούν την επίδραση της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης στο θαλασσινό νερό αφού ανακαλύφθηκαν μη φυσιολογικές μετρήσεις σε αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα στο νερό.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας στο θαλασσινό νερό δεν είναι απειλή στο ανθρώπινο σώμα, λέει η κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό με την ανησυχία να είναι έντονη για την μόλυνση των ψαριών. Το αρμόδιο υπουργείο είπε πως θα μελετήσει το θαλασσινό νερό σε οκτώ τοποθεσίες κάθε 10 χιλιόμετρα στην θάλασσα, στα 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα.

Η εταιρία θα μελετήσει και το θαλασσινό νερό σε τέσσερις περιοχές έξω από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Daiichi και το Daini.
Σύμφωνα με την TEPCO, ραδιενεργό ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε τη Δευτέρα σε δείγματα θαλασσινού νερού σε συγκεντρώσεις 126.7 φορές μεγαλύτερες του νομίμου ορίου. Το ίδιο συνέβη και με το κέσιο-134 όπου ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις 24.8 φορές μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ενώ σε δείγμα θαλασσινού νερού βρέθηκε και κοβάλτιο 58.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός Yukio Edano είπε σε συνέντευξη τύπου πως είναι νωρίς να γίνει εκτίμηση της επίδρασης του μολυσμένου νερού στα προϊόντα της θάλασσας. Εν τω μεταξύ ακτινοβολία 1.600 υψηλότερη των φυσιολογικών επιπέδων ανιχνεύτηκε στην πόλη Namie, 20 χλμ από το εργοστάσιο της Φουκοσίμα, είπαν αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τη Δευτέρα.