Την νέα ιδέα παρουσίασαν επιστήμονες στο 241ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών. Οι λεπτομέρειες μιλούν για ένα νέο, προηγμένο σχέδιο, ένα προηγμένο σύστημα φωτοβολταϊκών που είναι συνδυασμός φωτοβολταϊκών και κυψελών καυσίμου.

Η νέα τεχνολογία λειτουργεί όπως τα… φύλλα. Αντί να έχουμε όμως μετατροπή του ηλιακού φωτός σε αποθηκευμένα ζάχαρα για τον μεταβολισμό του φυτού, το τεχνητό ‘φύλλο’ χρησιμοποιεί την ενέργεια για να μετατρέπει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο για μελλοντική ανάφλεξη. Υπεύθυνος για την όλη ιδέα είναι ο κύριος Daniel Nocera, χημικός του MIT, υπεύθυνος για την νέα τεχνολογία που μας λέει:

“Η φύση Nature κινείται με τη φωτοσύνθεση και νομίζω πως στο μέλλον το ίδιο θα γίνει και για τον κόσμο με αυτό το τεχνητό φύλλο.”

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η συσκευή θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αναπτυσσόμενο Κόσμο. Όπως λέει το δημοσίευμα ο χημικός έχει ήδη έρθει σε διαπραγματεύσεις με το Tata Group της Ινδίας για να παραχθεί ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας μικρότερος σε μέγεθος από αυτοκίνητο.

Κάτι σαν έχει ‘τεχνητό δέντρο’; Ο Nocera θα πει, “Μπορεί κανείς να φανταστεί χωριά στην Ινδία και την Αφρική στο όχι μακρινό μέλλον που θα αγοράσουν ένα βασικό σύστημα με αυτή την τεχνολογία.” Το όλο deal σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2012…