Οι Αυστριακοί αρχιτέκτονες  Coop Himmelb(l)au παρουσίασαν το “The New Parliamentary Complex of the Republic of Albania”, με άλλα λόγια το νέο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Το κτίριο που χωροθετείται σε μια περιοχή 28.000 τ.μ και θα είναι το πρώτο σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείο από τη Βιέννη στην Αλβανία.

Αρχιτεκτονική στρατηγική…

Ως το μελλοντικό πολιτικό κέντρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, το “Open Parliament of Albania” έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού ‘σημείου αναφοράς’ σε κεντρικό σημείο στο αστικό ιστό των Τιράνων.

Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

– Να παρέχει μια ισχυρή αστική ‘δήλωση’ στο τμήμα των Τιράνων όπου θα χτιστεί,
– Να συγκεντρώσει διαφορετικές λειτουργίες σε ένα κτίριο που θα είναι αρκετά συμπαγές για να δημιουργήσει έναν δημόσιο χώρο και ένα πάρκο στο νότιο τμήμα του χώρου,
– Να δημιουργήσει ένα μοναδικό κτίριο για τον πιο σημαντικό δημόσιο θεσμό της Αλβανικής Δημοκρατίας, κτίριο που θα χρησιμοποιεί ενεργά και παθητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο σχέδιο βασικές αρχές δημοκρατίας: διαφάνειας, δημόσια συν-απόφαση και ανοιχτή συμμετοχή.

Ενεργειακό σχέδιο

Ο χωρικός σχεδιασμός του κτιρίου και η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού μαζί με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βεβαιώνουν την αποδοτικότητα του σχεδίου ενώ υπάρχει μικρότερη εξάρτηση από τα στερεά καύσιμα.

Δομικός Σχεδιασμός

Ένα κτίριο από ενισχυμένο σκυρόδεμα με δύο ξεχωριστές δομικές μονάδες. Σε πρώτο πλάνο μια βασική περιοχή που πάνω από το έδαφος έχει δύο επίπεδα και ένα τμήμα στάθμευσης κάτω από το έδαφος. Το δεύτερο είναι ένα τμήμα γραφείων με πέντε ορόφους σε τέσσερις πυρήνες πάνω από τη βάση.

Το κύριο τμήμα της βάσης απλώνεται από την επιφάνεια στα + 9.0 μέτρα ύψος. Συνολικά 12,500 τ.μ ανά όροφο. Η δεύτερη δομή με μέγεθος 60 x 70 μέτρα. Κάθε ένας από τους πέντε ορόφους έχει ύψος 3.7 μέτρα. Ανάμεσα στη βάση και το κύριο πάνω τμήμα του κτιρίου ένα οριζόντιο κενό 7 μέτρων που γεφυρώνεται από τέσσερις δομικούς πυρήνες.

Η Αίθουσα του Κοινοβουλίου

Χωρικά το νέο αυτό τμήμα έχει σαν σκοπό να ανακλά τη βασική δημοκρατική αρχή, τη δύναμη των εκλεκτόρων και έτσι το κοινό είναι πάνω από τα εκλεγμένα μέλη ενώ το κοινοβούλιο είναι στο μεταφορικό και φυσικό κέντρο του κτιρίου.

Τοποθεσία: Τίρανα, Αλβανία
Σχεδιαστική Ομάδα: Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner ZT GmbH, Karolin Schmidbaur, Michael Volk, Hartmut Hank, Friedrich Hähle, Ivana Jug, Steven Ma, Anne Arildsen, Peregrine Buckler, Helmut Holleis, Veronika Janovska, Kadri Kerge, Heimo Math, Anais Méon, Valerie Messini, Ismet Qorrolli, Jeroen Roosen, Tamara Soto Bailon, Xinyu Wan
3D Απεικόνιση: Steven Ma, Cynthia Sanchez- Morales
Επιφάνεια: 38,650 τ.μ
Ίχνος: 13,100 τ.μ
Ύψος: 36 μέτρα, Highest Point 50 μέτρα
Μήκος 88 μέτρα, Office Building 70 μέτρα
Πλάτος: 60 μέτρα, Office Building 70 μέτρα